Jahodový dort s mascarpone

Jahodový dort s mascarpone
Příprava: 40 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 15

Zkusit můžete tento nahý dort s mascarpone a jahodami. Recept zvládne i úplný začátečník, tak vzhůru do toho!

Ingredience na korpus

  • 240 g hladké mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 6 ks vajec
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • jahodová marmeláda
  • jahody

Postup

  • Nejprve si rozehřejte troubu na 180°C.
  • Do dvou misek oddělte bílky od žloutků zvlášť. Bílky vyšlehejte se špetkou soli asi dvě minuty. Po dvou minutách přišlehejte krupicový cukr, zvyšte otáčky a vyšlehejte do tuha. Může to trvat i 10-15 minut, aby měl sníh opravdu dobrou konzistenci.
  • Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s olejem a vanilkovým extraktem, poté je vařečkou zapracujte do připraveného sněhu.
  • Do směsi prosejte mouku s kypřícím práškem a stěrkou pořádně smíchejte.
  • Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vzniklé těsto dovnitř nalijte. Dejte péct asi na 40 minut, ale zkuste špejlí, zda je korpus hotový. Nechte jej pak zcela vychladnout.
  • Pomocí tenkého nože ořízněte dort po obvodu, abyste korpus vyndali z formy ven. Pak korpus rozdělte buď nožem, nebo pomocí nitě na 3 stejné díly.
  • V míse si smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu do tuha a poté jí smíchejte se směsí mascarpone.
  • První plát korpusu namažte jahodovou marmeládou a poté naneste vrstvu krému. Na krém poklaďte na plátky pokrájené jahody.
  • Druhý plát pomažte krémem a tou pomazanou stranou položte na vrstvu jahod na prvním plátu korpusu. Druhou stranu pak pomažte opět marmeládou, poté krémem a opět poklaďte jahody.
  • Poslední plát opět pomažte krémem, tou stranou přiklopte na vrstvu jahod na předchozím plátu korpusu. Takto máte dort sestavený.
  • Zbylým krémem obmažte boky dortu, poté vršek dortu a dejte chladit do ledničky alespoň na hodinu, aby krém hezky ztuhnul.
  • Hotový dort poté dozdobte čerstvými jahodami dle vaší fantazie a máte hotovo.
Krémový dort s čerstvými jahodami a sýrem mascarpone.
Zdroj: buzzfeed.com

Upečte si také některý z našich jednoduchých, ale tak skvělých receptů na dorty ve slaných i sladkých variantách!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.