Nadýchaná šlehačka a výtečný italský sýr spolu krásně harmonicky ladí a vaše chuťové pohárky budou jásat. Sladké jahody skvěle doplní a zintenzivní celou chuť dortíku.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 150 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- Lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 60 g másla (změklého)
- Lžička vanilkového extraktu
- 120 ml plnotučného mléka
- Vejce
- 2 lžíce oleje
Na jahody
- 340 g nakrájených jahod
- 20 g jahodového džemu
- Lžička cukru krystal
Na šlehačku
- 240 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- Citronová šťáva
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Okraje dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Do větší mísy si prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl
- Přidáme máslo, vanilku a polovinu mléka
- Vše spolu mixujeme
- Vedle si spolu prošleháme zbylé mléko, vejce a olej
- Tuto směs poté postupně přilíváme do větší mísy s moukou
- Vše spolu umixujeme, aby vzniklo hladké a jednolité těsto
- Těsto nalijeme do formy a pečeme přibližně 20 – 22 minut
- Po vyndání z trouby ho necháme 10 minut odpočinout ve formě a pak ho vyndáme a položíme na mřížku, aby zcela vychladl
- Na jahodovou náplň smícháme dohromady nakrájené jahody, džem a 2 lžíce cukru
- Necháme je uležet v lednici, aby jahody pustily trochu šťávy
- Smetanu si společně s cukrem a vanilkou vyšleháme do husté konzistence
- Dále smícháme mascarpone s 2 lžícemi cukru a citronovou šťávu
- Vychladlý korpus položíme na tác a rozřízneme ho na dva stejně velké kusy
- Ty promažeme mascarponovým krémem, naskládáme 100 g jahod a spojíme dohromady
- Na vršek korpusu navrstvíme šlehačku, kterou rovnoměrně rozetřeme do stran
- A rozložíme zbylé jahody
- Dort se může podávat ihned, nebo ho nechte alespoň 4 hodiny uležet v lednici
Krém pro tento recept nemusí nutně být čokoládový, podívejte se na tyto tipy na krémy a polevy a vyzkoušejte tento dort tak trochu jinak.