Jahodový dort se šlehačkou a mascarpone

Jahodový dort se šlehačkou a mascarpone

Nadýchaná šlehačka a výtečný italský sýr spolu krásně harmonicky ladí a vaše chuťové pohárky budou jásat. Sladké jahody skvěle doplní a zintenzivní celou chuť dortíku.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 150 g hladké mouky
  2. 130 g moučkového cukru
  3. Lžička prášku do pečiva
  4. Špetka soli
  5. 60 g másla (změklého)
  6. Lžička vanilkového extraktu
  7. 120 ml plnotučného mléka
  8. Vejce
  9. 2 lžíce oleje

Na jahody

  1. 340 g nakrájených jahod
  2. 20 g jahodového džemu
  3. Lžička cukru krystal

Na šlehačku

  1. 240 ml smetany ke šlehání
  2. 4 lžíce moučkového cukru
  3. ½ lžičky vanilkového extraktu
  4. 250 g mascarpone
  5. Citronová šťáva

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Okraje dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
  3. Do větší mísy si prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl
  4. Přidáme máslo, vanilku a polovinu mléka
  5. Vše spolu mixujeme
  6. Vedle si spolu prošleháme zbylé mléko, vejce a olej
  7. Tuto směs poté postupně přilíváme do větší mísy s moukou
  8. Vše spolu umixujeme, aby vzniklo hladké a jednolité těsto
  9. Těsto nalijeme do formy a pečeme přibližně 20 – 22 minut
  10. Po vyndání z trouby ho necháme 10 minut odpočinout ve formě a pak ho vyndáme a položíme na mřížku, aby zcela vychladl
  11. Na jahodovou náplň smícháme dohromady nakrájené jahody, džem a 2 lžíce cukru
  12. Necháme je uležet v lednici, aby jahody pustily trochu šťávy
  13. Smetanu si společně s cukrem a vanilkou vyšleháme do husté konzistence
  14. Dále smícháme mascarpone s 2 lžícemi cukru a citronovou šťávu
  15. Vychladlý korpus položíme na tác a rozřízneme ho na dva stejně velké kusy
  16. Ty promažeme mascarponovým krémem, naskládáme 100 g jahod a spojíme dohromady
  17. Na vršek korpusu navrstvíme šlehačku, kterou rovnoměrně rozetřeme do stran
  18. A rozložíme zbylé jahody
  19. Dort se může podávat ihned, nebo ho nechte alespoň 4 hodiny uležet v lednici
Nadýchaný dort se šlehačkou, plněný a zdobený jahodami.
Zdroj: yellowblissroad.com

Krém pro tento recept nemusí nutně být čokoládový, podívejte se na tyto tipy na krémy a polevy a vyzkoušejte tento dort tak trochu jinak.

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.