Lehký a vlhký koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je perfektním dezertem, který se skvěle hodí k odpolednímu čaji nebo kávě.
Ingredience
- 400 g jahod
Na drobenku:
- 2/3 šálku hladké mouky
- 5 lžic studeného másla
- 1/4 šálku třtinového cukru
Na koláč:
- 1/2 šálku měkkého másla
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 3 vejce, pokojové teploty
- 150 ml silné smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Postup
- Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte stranou.
- Připravte si drobenku.
- Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
- Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
- Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
- Odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
- Dejte změklé máslo a třtinový cukr do velké nádoby (nebo do misky stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
- Ručním mixérem vyšlehejte máslo s cukrem, asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
- Po jednom přidejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
- Přidejte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Promíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte míchat, jakmile se vše spojí.
- Nalijte máslové koláčové těsto do formy.
- V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
- Navrch dejte jahodové kostky a poté přikryjte drobenkou.
- Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špička nože (nebo špejle) vloženého doprostřed koláče nevyjde čistá.
- Před vyjmutím z formy nechte zcela vychladnout.
Podívejte se také na našich 5 božských receptů na koláč s rebarborou. Zdravý, kynutý i s tvarohem!