Co může být lepšího než si namazat čerstvé pečivo sladkou domácí marmeládou z jahod.
Co budeme potřebovat
- 0,5 kg jahod
- 0,4 kg cukru krupice nebo krystalu
- šťáva z 1 velkého citrónu
Postup
- Jahody dobře omyjeme.
- Dáme je mísy a zasypeme je polovinou cukru.
- Rozmixujeme tyčovým mixerem do hustší kaše.
- Celou směs scedíme přes cedník do kastrolu nebo do pánve.
- Šťávu v kastrolu začneme vařit na střední teplotu, asi po pěti minutách přidáme zbytek cukru.
- Rozmícháme a vaříme asi dalších deset minut.
- Občas sebereme z povrchu pěnu.
- Před koncem varu přidáme do jahodové marmelády citronovou šťávu.
- Marmeládu plníme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice otočíme dnem vzhůru.
Z jahod se dá udělat lahodné smoothie, které si můžete udělat na několik různých způsobů, podle nás.
Anebo si udělejte vlastní domácí džus. K tomu je potřeba výkonný odšťavňovač, vyberte si v naší recenzi.
Chceme-li z čerstvých jahod připravit i nějakou jinou dobrotu, pak je můžeme jahody použít do pohárů, různých jahodových dezertů, anebo z nich připravit jahodovou pěnu nebo jahodový koktejl.