Jahodový koláč s čokoládovou náplní

Jahodový koláč s čokoládovou náplní
Příprava: 30 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 12

Tímto receptem své hosty jednoduše ohromíte! Recept je zvláštní nejen svou chutí, ale také svým vzhledem, jelikož se jahody na něm nádherně lesknou.

Ingredience

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 7 lžic cukru krystal
  • špetka prášku do pečiva
  • 5 lžic vychlazeného másla
  • 2 lžíce Hery
  • 1 vejce (rozšlehané) s 1 lžičkou vody

Náplň:

  • 230 g mléčné čokolády (nasekané)
  • 1 šálek plnotučné smetany
  • 1 lžička vanilky
  • 450 g zralých jahod (nakrájených na plátky) 
  • ½ šálku želé z červeného rybízu (zakoupíte v potravinách, na internetu nebo si můžete vytvořit domácí želé)

Postup

  • Nejprve si připravte koláčový korpus. 
  • Všechny suroviny na těsto, kromě vejce, smíchejte, pomocí prstů, ve velké míse. Měla by vám vzniknout sypká drobenka. 
  • Do směsi přidejte, s vodou rozšlehané, vejce a vytvořte hladké těsto.
  • Důkladně promačkejte, aby došlo ke spojení všech surovin. 
  • Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské folie a dejte chladit na několik hodin do lednice.
  • Odleželé těsto následně rozválejte na kruh a vložte jej do formy na koláč o průměru cca 22–25 cm. Nezapomeňte předem formu vymazat trochou másla!
  • Těsto ve formě rozprostřete tak, aby bylo zvednuté kolem okrajů. 
  • Pečte v troubě, vyhřáté na 190°C, asi 15 minut, dokud korpus nezezlátne a okraje se nezačnou lehce oddělovat od stěn. 
  • Hotový korpus nechte vychladnout.
  • Zatímco korpus chladne, připravte si náplň. 
  • Nasekanou čokoládu vložte do žáruvzdorné misky. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Vařte, dokud se čokoláda neroztopí a nespojí se smetanou. Hotovou čokoládu odstavte a nechte chvíli odpočívat. 
  • Do čokoládové směsi následně přidejte vanilku a vlijte na korpus. Nechte čokoládu tuhnout. 
  • Asi hodinu nebo dvě před podáváním, ozdobte dezert čerstvými jahodami. 
  • Želé rozpusťte v mikrovlnné troubě a rozšlehejte do hladka. Nechte ho chladit asi 10 minut a poté jím, pomocí štětečku, pomažte každou jahodu, aby se krásně leskla. 
  • Dokud nebudete koláč podávat, nechte jej chladit. 
Jahodový koláč s čokoládovou polevou, zdobený čerstvými lesklými jahodami.
zdroj: 5ingredients15minutes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.