Tento krásný koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody se zemitým těstem z lněné, ovesné a mandlové mouky. Skvěle se hodí třeba k vaší ranní kávě.
Co budete potřebovat
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálků čerstvých jahod nebo 2 šálky mražených jahod, rozmražených
- 3/4 šálku plus 1 lžíce cukru
- 1 šálek ovesné mouky
- 1/2 šálku lněné mouky
- 3/4 šálku blanšírované mandlové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 1 lžička mandlového extraktu
Na drobenku:
- 1/4 šálku másla pokojové teploty
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku blanšírované mandlové mouky
- 2 lžíce ovesné mouky
- 1/2 šálku nastrouhaných mandlí
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vymažte dortovou formu tukem.
- Jahody nakrájejte na cca 0,6 cm kousky a přidejte do misky spolu s 1 lžící cukru.
- Promíchejte a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte ovesnou mouku, lněnou mouku, blanšírovanou mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné nádobě rozšlehejte zbývající ¾ šálku cukru, vejce, máslo a mandlový extrakt.
- Přidejte máslovou směs do moučné směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte jahody.
- Směs dejte do dortové formy a pomocí navlhčené špachtle rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Připravte si drobenku.
- Míchejte máslo, cukr a mandlovou mouku, dokud vám nevznikne konzistence mokrého písku.
- Vmíchejte mandle a pak drobenku rovnoměrně rozložte na koláč.
- Pečte 40 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a pevné.
- Před vyjmutím z formy nechte 30 minut vychladnout.
- Nahoru formy položte velký plech a opatrně překlopte.
- Nyní je koláč vzhůru nohama, takže ho opět opatrně překlopte na jiný plech nebo pečící papír.
- Před krájením nechte dalších 20 minut vychladnout.
- Nechte si chutnat!
Možná se vám budou hodit i naše recenze minitrub, kde vám prozradíme, jakou bychom vám nejvíce doporučili, a kterou naopak ne!