Sladká tečna na závěr v podobě sladkých jahod a krémové ricotty. Pozor, této recept je vysoce návykový a hrozí nebezpečí, že ho budete péct už pořád.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 400 g hladké mouky
- 55 g moučkového cukru
- 250 g másla (chlazeného)
- 3 žloutky
- Vejce
- 2 lžičky jablečného octa
- Třtinový cukr
Na náplň
- 300 g ricotty
- 2 vejce
- 370 g jahodové marmelády
- 2 lžíce rozmarýnu
- 250 g jahod (rozpůlených)
- Lžíce kukuřičné mouky
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na krustu smícháme cukr, špetku soli a máslo
- Vše společně všechno prohněteme a těsto by mělo připomínat drobenku
- Přidáme žloutky a ocet
- Pomalu začneme směs míchat a postupně přidáváme 100 ml ledové vody
- Těsto hněteme, dokud není hladké
- Poté ho rozdělíme na 2 stejně velké díly a zabalíme ho do potravinářské fólie
- Umístíme ho do lednice a chladíme 2 hodiny
- Každý kus těsta poté rozválíme na lehce pomoučené ploše
- Jeden plát těsta využijeme na základ pro koláč do dortové formy
- Druhý plát těsta nakrájíme na různě široké proužky
- Na náplň si rozšleháme v míse ricottu a vejce
- Ve vedlejší míse smícháme marmeládu, bylinky, jahody, kukuřičnou mouku a vanilku
- Směs spolu promícháme, aby se ingredience spojily
- Na základní korpus rozetřeme ricottovou náplň, na kterou navrstvíme směs marmelády a bylinek
- Proužky z druhé části těsta na vrch poskládáme do mřížky
- Konce jednotlivých proužků, přitiskneme k okrajům, aby se utěsnily
- Přebytečné těsto okrájíme
- Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme na 30 minut do lednice
- Mezitím si předehřejeme na 200 stupňů troubu
- Takto koláč pečeme asi 20 minut, dokud není jeho krusta světle zlatá
- Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30-40 minut, dokud koláč zcela nezezlátne