Jahodový koláč se skořicovou drobenkou a polevou

Jahodový koláč se skořicovou drobenkou a polevou

Nádherný jahodový koláč z hnědého másla s drobenkou a jahodovou polevou je dokonale vláčný a uděláte s ním velkou parádu. Nejlepší způsob, jak spotřebovat v létě čerstvé jahody!

Co budete potřebovat

  • 1 a 1/2 šálku nakrájených čerstvých jahod

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/3 šálku másla, rozpuštěného

Na mokré přísady:

  • ½ šálku másla
  • ½ šálku vanilkového řeckého jogurtu     
  • ¼ šálku mléka
  • 2 vejce
  • ½ šálku javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu

Na suché přísady:

  • 1 a ¾ šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli

Na polevu:

  • 1 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • ¼ šálku lyofilizovaných jahod
  • 1-2 lžíce mléka

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Postříkejte 23 cm dortovou pružinovou formu olejem ve spreji (včetně stran).
  • Ve střední míse smíchejte mouku, třtinový cukr, skořici a sůl.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte vidličkou, dokud se nezačne tvarovat drobenka, která bude připomínat hrudky mokrého písku.
  • Možná ji budete muset vytvarovat rukama.
  • Zakryjte mísu potravinářskou fólií a vložte do lednice.
  • Přidejte 1/2 šálku másla do velkého hrnce nebo pánve a dejte na střední plamen.
  • Máslo se začne rozpouštět, praskat a nakonec i pěnit.
  • Neustále míchejte.
  • Po pár minutách začne máslo hnědnout a na dně hrnce se zbarví do zlatavě jantarové barvy.
  • Pokračujte v míchání a odstavte z ohně, jakmile máslo začne získávat hnědou jantarovou barvu.
  • Přeneste hnědé máslo do velké mixovací nádoby a nechte 10 minut vychladnout.
  • Jakmile máslo vychladne, přidejte do mísy zbývající mokré ingredience.
  • Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nepřemíchejte.
  • Do těsta vložte nakrájené jahody.
  • Nalijte polovinu těsta do připravené formy a rozetřete stěrkou.
  • Těsto potřeme polovinou drobenky.
  • Poté naplňte zbývajícím těstem , které jemně rozetřete po drobence a poté znovu potřete zbylou drobenkou.
  • Pečte 45–55 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté s několika drobky.
  • Nechte koláč 30 minut vychladnout.
  • Lyofilizované jahody přidejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek.
  • V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, moučkový cukr, prášek z jahod a mléko.
  • Začněte s trochou mléka, abyste polevu zředili, s vědomím, že v případě potřeby můžete vždy přidat další.
  • Koláč pokapejte tam a zpět polevou.
  • Nakrájejte na 12 kousků.
  • Uchovávejte zakryté při pokojové teplotě po dobu 1-2 dnů, poté přeneste do lednice až na 1 týden.
Jahodový koláč z hnědého másla s drobenkou a jahodovou polevou na talířcích s vidličkami.
www.ambitiouskitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.