Milovníkům jahod tento recept nesmí utéct. Dort plněný vařenými jahodami ve sladkém sirupu, je něco co musíte zkusit za každou cenu. Nejlepší na tom všem je, že jahody se dají nahradit jakýmikoliv bobulemi. Pokud tedy kopete za tým malin, hurá do toho!
Na korpus
- 280 g hladké mouky
- Lžička prášku do pečiva
- Lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 115 g másla (změklého)
- 200 g cukru krystal
- Lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 2 vejce
- 240 ml podmáslí
- Citron
- Lžička třtinového cukru
Na sirup
- 50 g cukru krystal
- 60 ml vody
- Lžíce smetany na vaření
Na náplň
- 700 g čerstvých jahod
- 50 g cukru krystal
- 100 ml smetany na vaření
Na krém
- 50 g cukru krystal
- 60 ml zakysané smetany
- 340 g mascarpone
- 340 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Do větší mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily
- Ve vedlejší míse si smícháme máslo, cukr krystal a šleháme
- Přidáme vanilkový a mandlový extrakt a znovu promícháme
- Postupně přidáváme vejce a každé dobře zašleháme
- Když jsou vejce zašlehané, začneme přilévat podmáslí a citronovou kůru
- Po kouskách začneme přisypávat suché ingredience
- Když se ingredience spojí v jednolité těsto, to pak vylijeme do dortové formy
- Posypeme třtinovým cukrem a dáme do trouby
- Korpus pečeme 35 – 40 minut
- Korpus vyndáme z trouby a 20 minut ho necháme chladnout ve formě, teprve potom ho přendáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
- Mezitím si připravíme sirup
- V hrnci smícháme vodu a cukr
- Tuto směs zahříváme, dokud se cukr nerozpustí
- Sundáme z plotny a zamícháme 1 lžíci smetany
- Na krém smícháme obě smetany, mascarpone a moučkový cukr
- Krém vyšleháme od tuhé konzistence
- Když je korpus vychladlý, vodorovně ho rozřízneme na dvě stejné části
- Obě vnitřní části dortu potřeme sirupem
- Spodní část pomažeme ⅔ krému a položíme druhou polovinu korpusu
- Zbylý krém navrstvíme na vršek dortu, tak aby se mohly naaranžovat jahody a šťáva z jahod
- V hrnci si rozpustíme cukr ve smetaně, poté směs přivedeme k varu
- Hrnec sundáme z plotny a vhodíme jahody
- Ty jemně ve směsi zamícháme, aby se obalily
- Jahody necháme na 15 minut vychladnout
- Poté jahody společně se šťávou navrstvíme na dort a ozdobíme
Jestli nevíte co s přebytkem jahod a jahodové dezerty už vám lezou i ušima. Můžete si je zavařit a uchovat na další rok. Vyzkoušejte jeden z těchto osvědčených postupů na zavařování jahod a uchovejte jejich chuť.
Nejlepší je si nugátový krém a korpusy připravit den předem, získají tak extra vláčnost.