Jahodový mascarpone dort

Jahodový mascarpone dort

Milovníkům jahod tento recept nesmí utéct. Dort plněný vařenými jahodami ve sladkém sirupu, je něco co musíte zkusit za každou cenu. Nejlepší na tom všem je, že jahody se dají nahradit jakýmikoliv bobulemi. Pokud tedy kopete za tým malin, hurá do toho!

Na korpus

  1. 280 g hladké mouky
  2. Lžička prášku do pečiva
  3. Lžička jedlé sody
  4. ½ lžičky soli
  5. 115 g másla (změklého)
  6. 200 g cukru krystal
  7. Lžička vanilkového extraktu
  8. ½ lžičky mandlového extraktu
  9. 2 vejce
  10. 240 ml podmáslí
  11. Citron
  12. Lžička třtinového cukru

Na sirup

  1. 50 g cukru krystal
  2. 60 ml vody
  3. Lžíce smetany na vaření

Na náplň

  1. 700 g čerstvých jahod
  2. 50 g cukru krystal
  3. 100 ml smetany na vaření

Na krém

  1. 50 g cukru krystal
  2. 60 ml zakysané smetany
  3. 340 g mascarpone
  4. 340 ml smetany ke šlehání
  5. 60 g moučkového cukru

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
  3. Do větší mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  4. Vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily
  5. Ve vedlejší míse si smícháme máslo, cukr krystal a šleháme
  6. Přidáme vanilkový a mandlový extrakt a znovu promícháme
  7. Postupně přidáváme vejce a každé dobře zašleháme
  8. Když jsou vejce zašlehané, začneme přilévat podmáslí a citronovou kůru
  9. Po kouskách začneme přisypávat suché ingredience
  10. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, to pak vylijeme do dortové formy
  11. Posypeme třtinovým cukrem a dáme do trouby
  12. Korpus pečeme 35 – 40 minut
  13. Korpus vyndáme z trouby a 20 minut ho necháme chladnout ve formě, teprve potom ho přendáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
  14. Mezitím si připravíme sirup
  15. V hrnci smícháme vodu a cukr
  16. Tuto směs zahříváme, dokud se cukr nerozpustí
  17. Sundáme z plotny a zamícháme 1 lžíci smetany
  18. Na krém smícháme obě smetany, mascarpone a moučkový cukr
  19. Krém vyšleháme od tuhé konzistence
  20. Když je korpus vychladlý, vodorovně ho rozřízneme na dvě stejné části
  21. Obě vnitřní části dortu potřeme sirupem
  22. Spodní část pomažeme ⅔ krému a položíme druhou polovinu korpusu
  23. Zbylý krém navrstvíme na vršek dortu, tak aby se mohly naaranžovat jahody a šťáva z jahod
  24. V hrnci si rozpustíme cukr ve smetaně, poté směs přivedeme k varu
  25. Hrnec sundáme z plotny a vhodíme jahody
  26. Ty jemně ve směsi zamícháme, aby se obalily
  27. Jahody necháme na 15 minut vychladnout
  28. Poté jahody společně se šťávou navrstvíme na dort a ozdobíme

Jestli nevíte co s přebytkem jahod a jahodové dezerty už vám lezou i ušima. Můžete si je zavařit a uchovat na další rok. Vyzkoušejte jeden z těchto osvědčených postupů na zavařování jahod a uchovejte jejich chuť.

Krémem naplněný jahodový dort.
Zdroj: barleyandsage.com

Nejlepší je si nugátový krém a korpusy připravit den předem, získají tak extra vláčnost.

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.