Máte chuť na lehký letní dort, ale nechcete se, v tom vedru, ještě potit u trouby? Připravte si tento sušenkový dezert plný jahod a zakysané smetany.
Ingredience
Korpus:
- 80 g kakaových sušenek Bebe
- 1 polévková lžíce kokosového tuku
Krém:
- 750 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce práškové želatiny
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový lusk
- 800 g jahod
- 2 polévkové lžíce kakaa
Postup
- Připravíme si rozevírací dortovou formu o průměru 26–28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.
- Do mixéru dáme všechny sušenky a kokosový tuk.
- Společně promixujeme, až vznikne kompaktní hmota.
- Tuto hmotu rozprostřeme na dno formy a utlačíme.
- Smetanu ke šlehání ohřejme.
- Neměla by vařit, ale měla by být horká.
- Metličkou v ní rozmícháme želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky.
- Necháme trochu vychladnout.
- Do misky dáme mascarpone a vyšleháme ho s cukrem, přidáme vanilková semínka a dále šleháme.
- Pomalu vléváme vlažnou smetanu.
- Dobře šleháme, aby v krému nevznikly hrudky.
- Nakrájíme tři čtvrtě jahod na malé kostičky. Zbytek jahod na plátky.
- Hotový krém nalijeme do formy.
- Nejprve polovinu krému. Na tu nasypeme všechny jahody na kostičky.
- Přikryjme druhou polovinou krému.
- Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do něj plátky jahod.
- Povrch posypeme kakaem a necháme vychladnout v lednici minimálně 10–12 hodin.
Inspirujte se také dalšími recepty na meruňkové koláče.