Připravte si tento neodolatelný moučník v jakoukoliv roční dobu. Dnes totiž jahody seženete i v zimě.
Jsou jednoduché a zvládne je proto úplně každý.
Představme si ty nejlepší recepty na jahodové řezy, na kterých si všichni pochutnají!
Naše recepty
Zbyly vám jahody? Co s nimi? Zkuste jednoduché návody a recepty na zavařování nebo si připravte vynikající smoothie z jahod!
Jahody a jejich antioxidační účinek
Jahody, respektive jejich dužina obsahuje skoro 90% vody a jsou velmi bohaté na vlákninu. Jejich červená barva je utvářena anthokyany, což jsou červená barviva a patří mezi přírodní antioxidanty, které náš organismus chrání před stresem.
Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Denní doporučená dávka je splněna již po 150g jahod. Jsou také zdrojem vitamínů A, K, E, dále draslíku a manganu.
Díky tomu, že jahody dokážou neutralizovat účinky volných radikálů, jsou prostředkem v prevenci proti arterioskléróze, která způsobuje ukládání cholesterolu ve stěnách arterií a jejich postupné zužování.
Toto blahodárné ovoce díky svému alkalizujícímu účinku podporuje také vylučování kyseliny močové a tak je doporučováno při nemoci dny a dnové artritidě.
Díky bohatému obsahu rostlinné vlákniny napomáhají pohybu stolice napříč střevy. Jsou tedy vhodné při hemoroidech, potížemi s tekutinami v břiše a chorobách jater.
Pozor však musíte dát na to, že se rychle kazí a proto s jejich konzumací příliš neotálejte. Čerstvější vydrží v ledničce.