Bešamel je královnou bílých omáček pocházející původně z Francie, kde jí svého času vymyslel Louis de Béchameil, který byl úředníkem.
Nejčastěji se sice používá na lasagne, ale hodí se také jako základ pro sýrové omáčky nebo při přípravě mussaky.
Základem je světlá jíška, k níž se přidá mléko, smetana i vývar.
Ingredience
- 50 g čerstvého másla
- 600 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- sůl dle chuti
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup
- Začneme tím, že si v hrnci rozpustíme máslo. Mezitím nalijeme mléko do mísy a pomocí metličky smícháme s hladkou moukou.
- Za stálého míchání přiléváme takto připravenou směs k rozpuštěnému máslu a přivedeme k varu. Důležité je nepřestat míchat.
- Jakmile se omáčka vaří, stáhneme teplotu a na mírném ohni necháme 3 až 5 minut povařit. Nakonec osolíme, ochutíme bílým pepřem a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.