Tento recept si připravte již večer před plánovaným podáváním, protože těsto vyžaduje odpočinek přes noc a ráno hodinu kynutí.
INGREDIENCE
Na těsto:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 7 g sušeného droždí
- 1 a ¼ šálku teplé vody
- 540 g pekařské mouky
- 2 lžičky mořské soli
Na vodu na pošírování:
- 1½ lžičky javorového sirupu
- 2 lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
Na povrch:
- 1 bílek plus 1 lžíce vody
- domácí kořenící směs na bagely (na posypání)
Na kořenící směs na bagel (nepoužijete vše):
- 4 lžičky bílých sezamových semínek
- 2 čajové lžičky černých sezamových semínek nebo dalších bílých sezamových semínek
- 2 lžičky máku
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušené cibule
- 1 lžička mořské soli
POSTUP
- Smícháme ingredience na koření.
- V misce smícháme javorový sirup, droždí a vodu a necháme kynout 5 minut.
- Do mísy mixéru s nástavcem na těsto dáme mouku, sůl a droždí.
- Mícháme na středně nízké rychlosti 5 až 7 minut.
- Pokud je těsto po 3 minutách suché, přidáme 1 lžíci vody.
- Těsto přeneseme na pracovní plochu a hněteme 2 až 3 minuty, poté vytvarujeme kouli a vložíme do mísy.
- Zakryjeme plastovou fólií a odložíme na teplé místo na 60 až 90 minut, dokud těsto nevykyne.
- 2 plechy vyložíme pečicím papírem a pomažeme olejem.
- Těsto vyklopíme na nepomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů, které tvarujeme do koulí.
- Nakapeme na pracovní desku trochu vody.
- Každou kouli svineme do provazu dlouhého asi 20 cm.
- Jednu ruku položíme dlaní nahoru tak, aby byly čtyři prsty vycentrovány na provaz.
- Přeložíme každou stranu těsta přes prsty tak, aby se konce překrývaly asi o 5 cm.
- Držíme těsto, otočíme ruku a válíme rukou na pracovní desce, aby se oba konce spojily.
- Bagely dáme na plech.
- Vršky poprášíme moukou.
- Zakryjeme igelitem a necháme přes noc v chladu.
- Druhý den vyjmeme plechy z lednice a necháme hodinu uležet.
- Předehřejeme troubu na 230 °C.
- Vložíme bagel do misky s vodou, abychom se ujistili, že plave.
- Pokud těsto klesne, necháme kynout dalších 30 minut.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu dva litry vody s javorovým sirupem, jedlou sodou a solí.
- Přidáme bagely a až voda začne vřít, snížíme teplotu.
- Vaříme 1 minutu z každé strany.
- Bagely přeneseme na plech a otočíme hladkou stranou nahoru.
- Vyšleháme v malé misce bílek a vodu a potřeme bagely.
- Posypeme kořením.
- Pečeme 14 až 18 minut.