Mohlo by se zdát, že tato surovina je výdobytkem moderní doby. Opak je pravdou! Tento pokrm z čistých bílkovin, patří již dlouhá staletí mezi tradiční pokrmy, zejména ty sváteční, ve Východní Evropě. Připravte si jednoduchý recept na domácího šmakouna a užijte si jeho skvělou chuť!
Co budeme potřebovat
- 12 velkých vajec
- 1 l plnotučného mléka
- Lžička soli
- 6 celých kuliček černého pepře (nepovinné)
Postup
- Vytvoříme si vodní lázeň
- Do misky nad vodní lázní rozklepneme vejce
- Přidáme mléko a sůl (a pepř, pokud používáme) a důkladně promícháme
- Vodu na vodní lázni přivedeme k varu
- Mísu s vejci a mlékem, intenzivně mícháme, dokud se směs nesrazí, přibližně 20 až 30 minut nebo dokud nepřestane vytékat syrovátka
- Cedník vyložíme navlhčenou utěrkou, která je dostatečně velká, aby visela přes strany cedníku
- Umístíme cedník vyložený utěrkou nad misku
- Použijeme děrovanou lžíci, abychom mohli nabrat domácí šmakoun a přendávat ho do cedníku s utěrkou
- Šmakoun necháme 10 minut odkapat
- Vezmeme okraje utěrky a pevně utáhneme okolo šmakouna, tak aby začala vytékat veškerá syrovátka
- Necháme jí odkapávat přes noc v lednici
- Až bude šmakoun připraven k podávání, odstraníme utěrku
- Podáváme na chlebu, s uzeninou nebo samostatně posypané trochou soli