Japonská roláda z čerstvých jahod

Japonská roláda z čerstvých jahod
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 10

Nadýchaná a vláčná japonská roláda plněná čerstvými jahodami a ne moc sladkou šlehačkou, která je stabilizovaná želatinou. Nejbožejší dezert!

Ingredience

  • 25 gramů krystalového cukru
  • 45 gramů dortové mouky
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky vinného kamene
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 4 vaječné bílky
  • 50 gramů krystalového cukru

Na náplň:

  • 1 + 1/4 čajové lžičky želatiny v prášku
  • 5 lžiček vody
  • 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání (33%)
  • 1 polévková lžíce +1/4 čajové lžičky krystalového cukru
  • 10 malých čerstvých jahod

Postup                                       

  1. Obdélníkovou formu 20 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
  2. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  3. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, sodu, půlku vinného kamene a sůl.
  4. Promíchejte.
  5. Uprostřed vytvořte ďůlek.
  6. Do něj přidejte žloutky, olej, vanilkový extrakt a mléko a vše promíchejte.
  7. V míse vyšlehejte bílky do pěny a přidejte druhou půlku vinného kamene.
  8. Zvyšte rychlost a jakmile bílky začnou být neprůhledné, přidávejte po troškách cukr.
  9. Zvyšte rychlost a šlehejte, dokud se z bílků nezačnou tvořit tuhé vrcholy.
  10. Jemně vmíchejte 1/3 bílků do směsi mouky s mlékem.
  11. Zapracujte i zbytek bílků.
  12. Naneste trochu těsta na boky pečícího papíru.
  13. Naneste trochu více na pečící papír a přimáčkněte ho k formě.
  14. Těsto nalijte do vyložené formy a rovnoměrně ho rozložte.
  15. Pečte 14 – 16 minut, dokud špejle vložená doprostřed těsta nevyleze čistá.
  16. Nechte 5 minut vychladnout ve formě.
  17. Překlopte těsto na chladící rošt a jemně odstraňte pečící papír.
  18. Nechte 5 minut uležet.
  19. Na těsto položte nový pečící papír.
  20. Otočte těsto a začněte ho ihned válet.
  21. Nechte vychladnout a připravte si krém.
  22. Mísu a šlehač dejte do lednice na minimálně 15 minut.   
  23. Jahody očistěte a nechte okapat.
  24. Odstraňte slupku a nakrájejte je na kousky o velikosti 1 cm.
  25. Dejte vodu do žáruvzdorného šálku a posypte želatinou.
  26. Počkejte 5 minut.
  27. Umístěte šálek s vodou a želatinou do malého hrnce naplněného vroucí vodou.
  28. Jakmile bude želatina tekutá, vyjměte ji z vody.
  29. Nechte vychladnout na pultu.
  30. Smetanu a cukr začněte ihned šlehat ve vychladlé míse.
  31. Šlehejte na nízkou rychlost a poté zvyšte na střední.
  32. Zkontrolujte želatinu.
  33. Už by neměla být teplá, ale stále by měla zůstat tekutá.
  34. Jakmile šlehače zanechají stopy ve smetaně, přilijte želatinu pomalu a rovnoměrně do mísy.
  35. Přestaňte šlehat, jakmile krém ztuhne.
  36. Jemně rozbalte srolované těsto a potřete ho rovnoměrnou vrstvou krému.
  37. Jahody položte rovnoměrně na krém.
  38. Pečlivě srolujte roládu od krátkého okraje pomocí pečícího papíru, aby pomohl tlačit těsto na sebe.
  39. Před krájením roládu zabalte do plastové fólie a vložte do chladničky.
  40. Užijte si to!
Roláda plněná šlehačkou a čerstvými jahodami servírovaná na tácku s jahodou.
www.indulgewithmimi.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.