Nadýchaná a vláčná japonská roláda plněná čerstvými jahodami a ne moc sladkou šlehačkou, která je stabilizovaná želatinou. Nejbožejší dezert!
Ingredience
- 25 gramů krystalového cukru
- 45 gramů dortové mouky
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky vinného kamene
- 1/4 čajové lžičky mořské soli
- 50 ml plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 40 ml rostlinného oleje
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 4 vaječné bílky
- 50 gramů krystalového cukru
Na náplň:
- 1 + 1/4 čajové lžičky želatiny v prášku
- 5 lžiček vody
- 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání (33%)
- 1 polévková lžíce +1/4 čajové lžičky krystalového cukru
- 10 malých čerstvých jahod
Postup
- Obdélníkovou formu 20 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Do velké mísy prosejte mouku, cukr, sodu, půlku vinného kamene a sůl.
- Promíchejte.
- Uprostřed vytvořte ďůlek.
- Do něj přidejte žloutky, olej, vanilkový extrakt a mléko a vše promíchejte.
- V míse vyšlehejte bílky do pěny a přidejte druhou půlku vinného kamene.
- Zvyšte rychlost a jakmile bílky začnou být neprůhledné, přidávejte po troškách cukr.
- Zvyšte rychlost a šlehejte, dokud se z bílků nezačnou tvořit tuhé vrcholy.
- Jemně vmíchejte 1/3 bílků do směsi mouky s mlékem.
- Zapracujte i zbytek bílků.
- Naneste trochu těsta na boky pečícího papíru.
- Naneste trochu více na pečící papír a přimáčkněte ho k formě.
- Těsto nalijte do vyložené formy a rovnoměrně ho rozložte.
- Pečte 14 – 16 minut, dokud špejle vložená doprostřed těsta nevyleze čistá.
- Nechte 5 minut vychladnout ve formě.
- Překlopte těsto na chladící rošt a jemně odstraňte pečící papír.
- Nechte 5 minut uležet.
- Na těsto položte nový pečící papír.
- Otočte těsto a začněte ho ihned válet.
- Nechte vychladnout a připravte si krém.
- Mísu a šlehač dejte do lednice na minimálně 15 minut.
- Jahody očistěte a nechte okapat.
- Odstraňte slupku a nakrájejte je na kousky o velikosti 1 cm.
- Dejte vodu do žáruvzdorného šálku a posypte želatinou.
- Počkejte 5 minut.
- Umístěte šálek s vodou a želatinou do malého hrnce naplněného vroucí vodou.
- Jakmile bude želatina tekutá, vyjměte ji z vody.
- Nechte vychladnout na pultu.
- Smetanu a cukr začněte ihned šlehat ve vychladlé míse.
- Šlehejte na nízkou rychlost a poté zvyšte na střední.
- Zkontrolujte želatinu.
- Už by neměla být teplá, ale stále by měla zůstat tekutá.
- Jakmile šlehače zanechají stopy ve smetaně, přilijte želatinu pomalu a rovnoměrně do mísy.
- Přestaňte šlehat, jakmile krém ztuhne.
- Jemně rozbalte srolované těsto a potřete ho rovnoměrnou vrstvou krému.
- Jahody položte rovnoměrně na krém.
- Pečlivě srolujte roládu od krátkého okraje pomocí pečícího papíru, aby pomohl tlačit těsto na sebe.
- Před krájením roládu zabalte do plastové fólie a vložte do chladničky.
- Užijte si to!