Pokud se z nějakého důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům, tak tato polévka se dá připravit rovněž bez šlehačky. Její chuť bude stejně lahodná!
Ingredience:
- 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 1/2 šálku šalotky
- 1/2 šálku celeru
- 2-3 brambory
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky vody
- 1 a 1/2 PL čerstvé citronové šťávy
- 3 PL šlehačky
- 1 PL olivového oleje
- 1 bobkový list
- 1 čajová lžička másla
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Vhoďte do něj kopřivy a blanšírujte je po dobu přibližně 2 minut.
- Poté kopřivy přeneste z vroucí vody do misky s ledovou vodou.
- Odřízněte z kopřiv silnější stonky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou šalotku a celer, přibližně 5 minut.
- Přidejte do hrnce nakrájené brambory, kuřecí vývar, bobkový list a tymián.
- Přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut.
- Kopřivy pokrájejte a přidejte je rovněž do hrnce.
- Zalijte vše dvěma šálky vody a vařte vše na mírném ohni za občasného míchání přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.
- Vyjměte z hrnce bobkový list a směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
- Přidejte citronovou šťávu, šlehačku a dochuťte solí a pepřem.
Kopřivová polévka se servíruje posypaná černým pepřem a ozdobená snítkou máty.
Z kopřivy nemusíte vždy připravovat jen polévku, do jídelníčku jí lze zakomponovat i jinak. Podívejte se na naše další recepty z kopřivy!