Bramborový salát

Bramborový salát
Příprava: 40 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 5

Svěží a zdravý salát z chřestu, nových brambor, cukrového hrášku, ředkviček, nakládané jarní cibulky, přelitý domácí hořčičnou zálivkou, se skvěle hodí jako vynikající příloha například k masu nebo ho můžete servírovat jen tak jako zdravou večeři.

Ingredience

  • 900 g nových brambor
  • 450 g chřestu
  • 110 g zelených fazolek nebo cukrového hrášku
  • 4 malé až střední ředkvičky, nakrájené na tenké plátky

Na nákládanou jarní cibulku:

  • 3 jarní cibulky (asi 170 g)
  • 1/4 šálku bílého vinného octa
  • 1/4 šálku vody
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 a 1/2 lžičky cukru

Na hořčičnou zálivku:

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky hladké dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Vložte brambory do hrnce a zalijte je vodou.
  2. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, nebo dokud špička nože snadno nepropíchne bramboru.
  3. Brambory sceďte a nechte vychladnout, dokud nebudou mít téměř pokojovou teplotu.
  4. Mezitím si naložte jarní cibulku.
  5. Na dně malé nádoby s víkem šlehejte ocet, vodu, sůl a cukr, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
  6. Nakrájejte cibulku a světlejší zelené části nadrobno a ponořte je do octové směsi.
  7. Zakryjte a vložte do lednice, dokud je nebudete připraveni použít (ideálně minimálně na hodinu, nejlépe přes noc).
  8. Odložte si nevyužité zelené části cibulky.
  9. Naplňte kastrol osolenou vodou a přiveďte ji k varu.
  10. Připravte si velkou mísu s ledem a vodou.
  11. Z chřestu odřízněte tuhé konce.
  12. Jakmile se voda vaří, přidejte chřest.
  13. O minutu později přidejte cukrový hrášek nebo zelené fazolky.
  14. O dvě minuty později slijte obojí dohromady a poté je vložte do ledové lázně, dokud nevychladnou.
  15. Zeleninu sceďte a rozložte na utěrku, aby absorbovala přebytečnou vodu.
  16. Nakrájejte chřest a cukrový hrášek na cca 1,3 cm kousky a vložte je do velké mísy.
  17. Brambory nakrájejte na středně velké kousky a přidejte je do mísy.
  18. Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  19. Pokud jsou obzvlášť velké, můžete je nejprve podélně rozčtvrtit.
  20. Část odložené zelené části jarních cibulek nakrájejte na tenké plátky (není nutné použít všechny, protože by cibulová chuť mohla přebít ostatní chutě) a přidejte je do mísy.
  21. Když jste připraveni salát podávat, hodinu nebo dvě předem prošlehejte ingredience na dresink a přidejte je k zelenině podle chuti.
  22. Vmíchejte tolik nakládané jarní cibulky, kolik chcete, zbytek si nechte na jiné využití.
  23. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
  24. Užijte si to!
Svěží a zdravý salát z chřestu, brambor, cukrového hrášku, ředkviček, nakládané jarní cibulky, přelitý domácí hořčičnou zálivkou, servírovaný v misce s vedle položenou vařečkou.
www.smittenkitchen.com

Máme pro vás i další recepty na jednoduché a zdravé zálivky, které přivedou vaše saláty k dokonalosti!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.