Tyto jarní závitky tempeh jsou chutné, zdravé a super snadné na přípravu! Tento veganský recept inspirovaný Asií je super snadný na přípravu, je sytý, ale v bříšku budete mít jako v pokojíčku!
Co budeme potřebovat
Na tempeh
- 115 g tempehu (nakrájený na tenké plátky)
- 60 ml kokosového oleje
- 2 lžíce chilli česnekové omáčky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- Lžička mletého česneku
Na omáčku
- 90 g arašídového másla
- 45 ml kokosového oleje
- 2-3 lžíce vody
- 15 ml Sriracha omáčky
- Lžička rýžového octa
- Lžička agávového sirupu
- Špetka česnekového prášku
- Špetka zázvorového prášku
Na závitky
- 6 ks vietnamského rýžového papíru
- 50 g hlávkového salátu
- 125 g krouhaného červeného zelí
- 2 nakrájené zelené cibule
- 120 g nakrájené žluté papriky
- 120 g strouhané mrkve
- 180 g okurkových plátků (nakrájené podélně)
Postup
- Tempeh nakrájíme podélně na tenké plátky
- V malé misce smícháme tempeh a ingredience na marinádu
- Vše promícháme, aby se tempeh dobře obalil
- Rozpálíme pánev na středně nízkou teplotu, přidáme do ní tempeh a zbytek marinády
- Pečeme 10-15 min, dokud tempeh z obou stran nezhnědne
- Na omáčku smícháme veškeré ingredience a šleháme do hladké konzistentní směsi a dáme stranou
- Na závitky naplníme velkou misku vodou
- Ponoříme do ní jeden rýžový papír, aby změkl
- Vytáhneme ho a položíme ho na prkénko
- List rýžového papíru naplníme zeleninou
- Od každého druhu naskládáme pár kousků a nakonec přidáme tři plátky tempehu
- Přeložíme horní a spodní část papíru přes náplň
- Přeložíme levou a pravou stranu a pevně srolujeme
- Postup opakujeme se zbývajícími rýžovými papíry