Jednou z nejznámějších českých polévek je játrová knedlíčková polévka. Ukážeme vám jednoduchý recept, jak udělat domácí kuřecí játrové knedlíčky od úplného základu. Tyhle jsou nejlepší v dokonalém kuřecím vývaru, připravte si rovnou jeden z našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 200 g kuřecích jater
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 60 g strouhanky
- 1 polévková lžíce másla
- ½ polévkové lžíce sušené majoránky
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Zbavte kuřecí játra všech viditelných bílých žilek.
- Vložte je do kuchyňského robotu a několik sekund mixujte.
- Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, vejce, sušenou majoránku, změklé máslo, sůl a mletý černý pepř.
- Znovu promíchejte.
- Směs přendáme do mísy, přidáme strouhanku. Míchejte, dokud se nespojí.
- Nechte směs uležet 30 minut. Směs může být tekutější, ale časem ztuhne.
- Tvarování játrových knedlíčků (2 způsoby):
- Pro krásně kulaté játrové knedlíčky: Směs vyklopte na pracovní plochu posypanou strouhankou. Ponořte ruce do vody. Odebírejte stejné množství směsi. Mezi dlaněmi válejte kouli o průměru asi 4 cm. Vhoďte je do vroucího vývaru. Rychle pokračujte v dalším tvarování knedlíčků.
- Pokud chcete játrové knedlíčky udělat rychle: Dvěma lžícemi namočenými ve vodě naberte směs a vytvarujte ji co nejvíce do kulata. Knedlíčky vhoďte do vroucího vývaru.
- Knedlíčky vaříme ve vroucím vývaru asi 5 minut.
- Během této doby vyplavou na povrch.
Pokud je směs na játrové knedlíčky i po 30 minutách stále příliš tekutá, přidejte lžíci nebo dvě strouhanky, promíchejte a nechte dalších 5 minut odpočívat.
Směs na játrové knedlíčky by měla být měkká, ne příliš tuhá. Jinak budou knedlíčky také tuhé a budou mít tendenci se při vaření rozpadat.
Těsto na játrové knedlíčky by mělo mít ostřejší chuť. Vývar jim při varu sebere část chuti.