Játrové knedlíčky do polévky z kuřecích jater

Játrové knedlíčky do polévky z kuřecích jater

Jednou z nejznámějších českých polévek je játrová knedlíčková polévka. Ukážeme vám jednoduchý recept, jak udělat domácí kuřecí játrové knedlíčky od úplného základu. Tyhle jsou nejlepší v dokonalém kuřecím vývaru, připravte si rovnou jeden z našich receptů.

Co budeme potřebovat

  • 200 g kuřecích jater
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 1 polévková lžíce másla
  • ½ polévkové lžíce sušené majoránky
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Zbavte kuřecí játra všech viditelných bílých žilek.
  • Vložte je do kuchyňského robotu a několik sekund mixujte.
  • Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, vejce, sušenou majoránku, změklé máslo, sůl a mletý černý pepř.
  • Znovu promíchejte.
  • Směs přendáme do mísy, přidáme strouhanku. Míchejte, dokud se nespojí.
  • Nechte směs uležet 30 minut. Směs může být tekutější, ale časem ztuhne.
  • Tvarování játrových knedlíčků (2 způsoby):
  • Pro krásně kulaté játrové knedlíčky: Směs vyklopte na pracovní plochu posypanou strouhankou. Ponořte ruce do vody. Odebírejte stejné množství směsi. Mezi dlaněmi válejte kouli o průměru asi 4 cm. Vhoďte je do vroucího vývaru. Rychle pokračujte v dalším tvarování knedlíčků.
  • Pokud chcete játrové knedlíčky udělat rychle: Dvěma lžícemi namočenými ve vodě naberte směs a vytvarujte ji co nejvíce do kulata. Knedlíčky vhoďte do vroucího vývaru.
  • Knedlíčky vaříme ve vroucím vývaru asi 5 minut.
  • Během této doby vyplavou na povrch.

Pokud je směs na játrové knedlíčky i po 30 minutách stále příliš tekutá, přidejte lžíci nebo dvě strouhanky, promíchejte a nechte dalších 5 minut odpočívat.
Směs na játrové knedlíčky by měla být měkká, ne příliš tuhá. Jinak budou knedlíčky také tuhé a budou mít tendenci se při vaření rozpadat.
Těsto na játrové knedlíčky by mělo mít ostřejší chuť. Vývar jim při varu sebere část chuti.

Ozdobený talířek s vývarem a knedlíčky z jater.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.