V jednoduchosti je krása, což platí i v případě gastronomie. Často ty nejjednodušší pokrmy potěší naše chuťové pohárky nejvíce.
Ostatně není to jen o sladkostech. Projděte si například recepty na slané dorty, který může být příjemným zpestřením při nějaké oslavě či jako vydatná večeře.
Ingredience:
- 125 g čerstvého nesoleného másla
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
- 1 vejce
- 2 hodně zralé banány
- 190 g polohrubé mouky
- 60 ml mléka
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170°C a vymažeme si formu máslem a vysypeme moukou. Může to být dortová forma, na biskupský chlebíček nebo zkrátka co máme.
- Máslo, cukr a vanilku dáme do hrnce a na středním ohni rozpustíme.
- Odstavíme a přidáme banány, které si ještě předtím rozmačkáme vidličkou v misce.
- Přihodíme vejce a důkladně rozmícháme.
- Po částech vmícháme mouku a mléko na střídačku.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž zkontrolujeme pomocí špejle, jestli je těsto uprostřed dobře propečené.
- Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Teprve pak vyklopíme z formy.
Tip: Pokud chceme, aby měla buchta křupavý povrch, posypeme ji po nalití do formy menší vrstvou krystalového cukru.