Snadný a rychlý recept na polévku z česneku zahuštěnou chlebem. Má jemnou a bohatou chuť a příjemně vás zahřeje během zimních večerů.
Ingredience
- 7 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 15 stroužků česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 6 plátků chleba (čerstvého nebo starého, bílého nebo celozrnného)
- 1 jarní cibulka
- 1/3 šálku zakysané smetany (volitelně)
Postup
- Nalijte vývar do velké misky vhodné do mikrovlnné trouby a vložte ji do mikrovlnné trouby na 7 minut.
- Velký hrnec dejte na střední teplotu a nalijte do něj olivový olej.
- Během zahřívání oloupejte a nakrájejte cibuli nahrubo.
- Přidejte ji do olivového oleje a promíchejte.
- Při loupání stroužků česneku občas promíchejte cibuli.
- Rozložte všechen oloupaný česnek do jedné vrstvy na prkénko a několikrát jím projeďte nožem, abyste jej nahrubo nasekali.
- Přidejte ho k cibuli a za stálého míchání restujte 1 minutu.
- Dochuťte solí a pepřem, vypněte mikrovlnku (pokud ještě jede) a přidejte ohřátý vývar.
- Promíchejte a přikryjte pokličkou.
- Zvyšte plamen na vysoký.
- Nakrájejte chléb na centimetrové kostky.
- Přidejte je do polévky a promíchejte.
- Nasaďte pokličku zpět.
- Jarní cibulku nakrájejte.
- Dejte stranou.
- Jakmile se polévka vaří a chléb je dobře namočený, přendejte polévku po dávkách do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli a pepře.
- Nalijte do misek a do každé přidejte zakysanou smetanu, pokud používáte, a nakrájenou jarní cibulku.
Saláty bývají zdravou oblíbenou pochoutkou, která doplňuje jídelníček snad každého. Ale už jste vyzkoušeli některý z receptů na vrstvený salát? Pokud ne, měli byste to rychle napravit!