Této hrníčkové bábovce se říká také rakouský dort. Má vynikající chuť, je vláčná a její příprava není nijak složitá.
Pokud si budete chtít k bábovce připravit opravdový dort, protože chystáte malou oslavu, ale nevíte, jaký udělat korpus? Nechte se inspirovat našimi recepty na dortové korpusy a máte vystaráno.
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku mléka + 1 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaového prášku
- cukr moučka na posyp
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 175°C a připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- Ke žloutkům dáme moučkový cukr, máslo, vanilkový extrakt a našleháme do pěny.
- Do jiné mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
- Polovinu sypké směsi vmícháme do žloutků s půlkou mléka.
- Přidáme zbytek mouky s práškem a solí se zbytkem mléka a vymícháme do hladkého těsta.
- Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Polovinu těsty vlijeme do formy a do té druhé přimícháme kakao.
- Nalijeme na světlé těsto a vařečkou či lžící jemně promísíme, aby se obě těsta lehce propojila a vytvořila vzor.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 60 minut.
- Špejlí pak zkontrolujeme propečení těsta.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme na mřížku, aby vychladla.
- Před podáváním pocukrujeme.