Jednoduchá kvašená zelenina

Jednoduchá kvašená zelenina

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, připravte si tuto chuťovku, která zabere jen zlomek vašeho času, ale přinese spoustu pozitiv. Ostatně neváhejte si prohlédnout i recepty na jarní saláty, které rozhodně stojí za pozornost.

Ingredience:

  • 1 kg mrkve
  • 250 g fazolových lusků
  • 7 stroužků česneku
  • 300 g květáku
  • 1 lžička mletého černého pepře (může být i červený pepř)
  • 1 1/2 – 2 lžíce mořské soli
  • 1 litr vody

Postup:

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme podle vlastního uvážení.
  • Sůl rozmícháme ve vodě a oloupaný česnek dáme na dno připravené čisté lahve.
  • Na česnek nasypeme mletý černý pepř a začneme vrstvit jednotlivé druhy zeleniny na střídačku.
  • Když je sklenice plná, zalijeme jí vodou se solí až k hrdlu.
  • Pomocí plastové špachtle či špejle pojedeme po vnitřním obvodu sklenice, čímž uvolníme vzduchové bubliny.
  • Sklenici uzavřeme ideálně víkem s pružinou, aby byla zelenina opravdu ponořená, případně použijeme voděodolné závaží a klasické víčko, pokud nemáme to s pružinou.
  • Necháme kvasit při pokojové teplotě cca 19 – 21 stupňů po dobu 5 dnů.
  • Poté ochutnáme, jestli nám chuť a struktura vyhovuje.
  • Když je to podle našich představ, přesuneme sklenici/nádobu do chladničky a nadále již skladujeme v chladu.
  • Chuť se bude každým dnem vyvíjet a měnit.
Rychlá a snadná fermentovaná zelenina.
Zdroj: https://anoregoncottage.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.