Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, připravte si tuto chuťovku, která zabere jen zlomek vašeho času, ale přinese spoustu pozitiv. Ostatně neváhejte si prohlédnout i recepty na jarní saláty, které rozhodně stojí za pozornost.
Ingredience:
- 1 kg mrkve
- 250 g fazolových lusků
- 7 stroužků česneku
- 300 g květáku
- 1 lžička mletého černého pepře (může být i červený pepř)
- 1 1/2 – 2 lžíce mořské soli
- 1 litr vody
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme podle vlastního uvážení.
- Sůl rozmícháme ve vodě a oloupaný česnek dáme na dno připravené čisté lahve.
- Na česnek nasypeme mletý černý pepř a začneme vrstvit jednotlivé druhy zeleniny na střídačku.
- Když je sklenice plná, zalijeme jí vodou se solí až k hrdlu.
- Pomocí plastové špachtle či špejle pojedeme po vnitřním obvodu sklenice, čímž uvolníme vzduchové bubliny.
- Sklenici uzavřeme ideálně víkem s pružinou, aby byla zelenina opravdu ponořená, případně použijeme voděodolné závaží a klasické víčko, pokud nemáme to s pružinou.
- Necháme kvasit při pokojové teplotě cca 19 – 21 stupňů po dobu 5 dnů.
- Poté ochutnáme, jestli nám chuť a struktura vyhovuje.
- Když je to podle našich představ, přesuneme sklenici/nádobu do chladničky a nadále již skladujeme v chladu.
- Chuť se bude každým dnem vyvíjet a měnit.