Stejně jako jsou populární jídla z jednoho hrnce, těší se velké oblibě i ta, která se za použití jediného pekáče dají připravit v troubě. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm skvělý. Nezapomeňte se podívat i na jiné pochoutky z rýže, například recepty na rýžový nákyp.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku dlouhozrnné bílé rýže
- 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 a 1/2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce čínského vína na vaření
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 2 hrnky mražené zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, hrášek, kukuřice, petržel, celer)
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1 a 1/4 hrnku nakrájené slaniny nebo šunky
Na dohotovení:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/2 hrnku zelené cibule
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- V pekáčku smícháme všechny ingredience kromě slaniny.
- Rozprostřeme po celé ploše pekáče a povrch posypeme nakrájenou slaninou.
- Vložíme do předehřáté trouby, zakryjeme alobalem a pečeme 40 minut.
- Poté alobal odstraníme a necháme péct ještě dalších 15 minut, aby získala slanina zlatohnědý nádech.
- Veškerá tekutina by se měla vstřebat a rýže bude pěkně uvařená, i když se bude zdát vlhká.
- Vyjmeme z trouby, odstavíme, zakryjeme fólií a necháme 10 minut odpočívat. Během odpočinku ztratí rýže svou vlhkost.
- Nakonec posypeme nasekanou zelenou cibulkou a pokapeme sezamovým olejem.