Mrkev, dýně a sladké brambory tvoří skvělou kombinaci pro zdravou a dokonale barevnou pochoutku, která je ideální pro chladné dny. Neváhejte omrknout také recepty na dýňovou buchtu, ta poslouží jako skvělý zákusek po polévce a hlavním chodu.
Ingredience:
- 2hrnku loupané máslové dýně nakrájené na kostky
- 1 oloupaný velký sladký brambor nakrájený na kostičky
- 3 střední mrkve nakrájené na plátky
- 1/4 hrnku koncentrátu pomerančové šťávy
- 3 hrnky odtučněného mléka
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
- 1 lžíce opražených sezamových semínek
Postup:
- Dýni, sladké brambory i mrkev vložíme do parního koše, který zavěsíme ve velkém hrnci naplněném minimálně 1 litrem vody.
- Přivedeme k varu, zaklopíme poklicí a vaříme 12 – 16 minut v páře, aby byla zelenina měkká.
- Poté odstavíme a necháme zhruba 10 minut odpočinout, aby nebyla zelenina tak horká.
- Přendáme do nádoby kuchyňského robota, přilijeme koncentrát pomerančové šťávy a zapneme na střední rychlost.
- Mixujeme, dokud není směs hezky hladká.
- Přelijeme do velkého hrnce, vmícháme mléko, sůl, pepř a na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se směs prohřeje. To trvá cca 5 – 7 minut. Hlídáme, aby se polévka zbytečně dlouho nevařila
- Rozdělíme na porce a do každé z nich dáme 1lžičky zakysané smetany, 1 lžičku pažitky a 1/2 lžičky sezamových semínek.