Tato kořeněná, sladko-slaná pomazánka z červené čočky s javorovým sirupem, čerstvými bylinkami, sušenými rajčaty a miso pastou je naprosto delikátní záležitost, která se hodí nejen na ranní toast.
Ingredience
- 1 šálek červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 3 sušená rajčata
- 1–2 lžíce výživných kvasnic
- 2 lžíce javorového sirupu a další k podávání
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 polévková lžíce bílé miso pasty (volitelně)
- 1 polévková lžíce čerstvého nasekaného libečku (volitelně)
- 1 polévková lžíce čerstvého nasekaného kopru (volitelně)
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Rozdrťte česnek a pokrájejte cibuli.
- Přidejte do velkého hrnce a za častého míchání restujte na středním plameni asi 5 minut, nebo dokud cibule nezhnědne.
- Během restování přidejte 1-2 lžíce vody, abyste zabránili připálení.
- Přidejte čočku a zeleninový vývar a vařte dalších 10-15 minut, dokud není čočka měkká a tekutina se nevstřebá.
- Přendejte vařenou čočku do kuchyňského robotu se zbytkem ingrediencí a zpracujte do hladka a dobře promíchejte.
- V případě potřeby dolaďte koření.
- Podávejte teplé nebo studené s dalším javorovým sirupem a nasekaným koprem.
- Užijte si to!