Tato polévka je vynikající a vhodná pro celou rodinu. Navíc je neuvěřitelně zdravá, veganská a bez lepku. Skvěle se hodí na ospalé neděle, kdy se vám nechce vyvářet nic složitého, ale zároveň chcete rodině dodat živiny.
INGREDIENCE
- 6 pórků (5 na polévku, 1 na ozdobu)
- 3 středně velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 badyán
- ½ lžičky soli
- 8 šálků vody
POSTUP
- Pórky oloupejte, očistěte a nakrájejte – tmavě zelené vršky vyhoďte.
- 5 pórků můžete nakrájet na velké kousky, 1 pórek, který použijete na ozdobu, nakrájejte na jemná půlkolečka.
- Brambory oloupejte a rozčtvrťte.
- V polévkovém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotě.
- Přidejte česnek a 5 pórků.
- Pórek restujte 5 minut, dokud nezačne být průsvitný.
- Často míchejte, nechcete, aby se připálil.
- Osolte.
- Zalijte 8 hrnky vody a přidejte badyán a brambory.
- Nechte 30 minut za občasného míchání dusit, dokud brambory nezměknou.
- Ochutnejte – v případě potřeby přidejte další špetku soli nebo pepře.
- Z vývaru vyjměte badyán a vyhoďte.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem (v případě potřeby můžete přidat až další 2 šálky vody).
- Na pánev na středním plameni nakapejte ½ lžíce olivového oleje.
- Přidejte najemno nakrájený pórek, který jste si vyhradili na ozdobu, a špetku soli.
- Často míchejte a nechte 10 minut vařit.
- V polovině přidejte ¼ šálku vody, aby se pórek spařil.
- Pozor, ať se nespálí!
- Pokud se pórek začne lepit na pánev a bude tmavě hnědý, přidejte ještě trochu vody a stáhněte plamen.
- Jakmile je pórek průsvitný a měkký, je hotovo.
- Podle chuti přidejte ještě trochu soli (pokud je potřeba).
- Polévku nalijte do misky.
- Navrch dejte lžíci orestovaného pórku.
- Servírujte!