Jednoduchá pórková polévka

Jednoduchá pórková polévka

Tato polévka je vynikající a vhodná pro celou rodinu. Navíc je neuvěřitelně zdravá, veganská a bez lepku. Skvěle se hodí na ospalé neděle, kdy se vám nechce vyvářet nic složitého, ale zároveň chcete rodině dodat živiny.

INGREDIENCE

  • 6 pórků (5 na polévku, 1 na ozdobu)
  • 3 středně velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 badyán
  • ½ lžičky soli
  • 8 šálků vody

POSTUP

  • Pórky oloupejte, očistěte a nakrájejte – tmavě zelené vršky vyhoďte.
  • 5 pórků můžete nakrájet na velké kousky, 1 pórek, který použijete na ozdobu, nakrájejte na jemná půlkolečka.
  • Brambory oloupejte a rozčtvrťte.
  • V polévkovém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotě.
  • Přidejte česnek a 5 pórků.
  • Pórek restujte 5 minut, dokud nezačne být průsvitný.
  • Často míchejte, nechcete, aby se připálil.
  • Osolte.
  • Zalijte 8 hrnky vody a přidejte badyán a brambory.   
  • Nechte 30 minut za občasného míchání dusit, dokud brambory nezměknou.
  • Ochutnejte – v případě potřeby přidejte další špetku soli nebo pepře.
  • Z vývaru vyjměte badyán a vyhoďte.
  • Polévku rozmixujte ponorným mixérem (v případě potřeby můžete přidat až další 2 šálky vody).
  • Na pánev na středním plameni nakapejte ½ lžíce olivového oleje.
  • Přidejte najemno nakrájený pórek, který jste si vyhradili na ozdobu, a špetku soli.
  • Často míchejte a nechte 10 minut vařit.
  • V polovině přidejte ¼ šálku vody, aby se pórek spařil.
  • Pozor, ať se nespálí!
  • Pokud se pórek začne lepit na pánev a bude tmavě hnědý, přidejte ještě trochu vody a stáhněte plamen.
  • Jakmile je pórek průsvitný a měkký, je hotovo.
  • Podle chuti přidejte ještě trochu soli (pokud je potřeba).
  • Polévku nalijte do misky.
  • Navrch dejte lžíci orestovaného pórku.
  • Servírujte!
Krémová polévka z pórku servírovaná v hlubokých talířích, ozdobená pórkem a pažitkou.
www.bbcgoodfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.