Anýz dodá tomuto cukrovíjedinečnou chuť i intenzivní aroma. Vychutnejte ho je v kombinaci s čajem či kávou.
Ingredience:
- 220 g másla
- 300 g hladké mouky
- 250 g krystalového cukru
- 3 vejce
- 5 g mletého anýzu
- 8 g prášku do pečiva
- vejce na potření
Postup:
- Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva.
- Rozklepněte vejce, žloutky dejte do malé misky a bílky do velké mísy.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- V jiné míse utřete máslo s cukrem, přidejte žloutky a vyšlehejte do krémové konzistence.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků a mletý anýz.
- Postupně vmíchejte též mouku.
- Přikryté těsto nechte přes noc odležet na kuchyňské lince, ne v lednici.
- Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Pomocí rozmanitých vykrajovátek vykrájet anýzové cukroví.
- Před vložením do trouby potřete cukroví rozšlehaným vejcem.
- Pečte přibližně 5 minut dozlatova.
Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit nejen anýzem, ale též dalším kořením. Inspirujte se recepty na kořeněné cukroví. Použít můžete například skořici, muškátový oříšek, zázvor či hřebíček.