Jednoduché domácí preclíky se solí

Jednoduché domácí preclíky se solí

Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů přípravy. Měkké preclíkové těsto musí před tvarováním odpočívat pouze 10 minut.

Co budeme potřebovat

  • 360 ml vlažné vody
  • 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla (rozpuštěného a mírně vychladlého)
  • 470-500 g hladké mouky
  • hrubá mořská sůl na posypání

Koupel z jedlé sody

  • 120 g jedlé sody
  • 2 200 ml vody

Postup

  • Do teplé vody rozšleháme droždí. Nechte 1 minutu odpočinout.
  • Všlehejte sůl, hnědý cukr a rozpuštěné máslo.
  • Pomalu přidejte mouku. Míchejte, dokud těsto nezhoustne a nepřestane lepit. Do těsta píchněte prstem – pokud se vrátí zpět, je připraveno k hnětení.
  • Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto hněteme 3 minuty a vytvarujeme kouli.
  • Lehce přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou pečicí podložkou.
  • Nakrájejte těsto na 40 g kuličky.
  • Těsto rozválejte, aby vznikl provaz.
  • Vytvořte z těsta kruh tak, že oba konce v horní části kruhu spojíte. Zatočte konce k sobě. Zakroucené konce dejte zpět dolů k sobě a zatlačte je dolů, abyste vytvořili tvar preclíku. Jak na to se dozvíte ve videu pod receptem.
  • Ve velkém hrnci přiveďte k varu jedlou sodu a vodu.
  • Vhoďte 1–2 preclíky do vroucí vody na 20–30 sekund.
  • Každý preclík posypte hrubou mořskou solí. Opakujte se zbývajícími preclíky.
  • Nakonec po koupeli preclíky pečte 12–15 minut dozlatova.
  • Vyndejte z trouby a podávejte teplé například se sýrovou omáčkou.
  • Chcete-li je znovu zahřát, vložte je na několik sekund do mikrovlnné trouby nebo pečte při teplotě 180 °C po dobu 5 minut.
Zlatavé preclíky upečené v roubě se solí.
Zdroj: aberdeenskitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.