Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů přípravy. Měkké preclíkové těsto musí před tvarováním odpočívat pouze 10 minut.
Co budeme potřebovat
- 360 ml vlažné vody
- 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce másla (rozpuštěného a mírně vychladlého)
- 470-500 g hladké mouky
- hrubá mořská sůl na posypání
Koupel z jedlé sody
- 120 g jedlé sody
- 2 200 ml vody
Postup
- Do teplé vody rozšleháme droždí. Nechte 1 minutu odpočinout.
- Všlehejte sůl, hnědý cukr a rozpuštěné máslo.
- Pomalu přidejte mouku. Míchejte, dokud těsto nezhoustne a nepřestane lepit. Do těsta píchněte prstem – pokud se vrátí zpět, je připraveno k hnětení.
- Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto hněteme 3 minuty a vytvarujeme kouli.
- Lehce přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou pečicí podložkou.
- Nakrájejte těsto na 40 g kuličky.
- Těsto rozválejte, aby vznikl provaz.
- Vytvořte z těsta kruh tak, že oba konce v horní části kruhu spojíte. Zatočte konce k sobě. Zakroucené konce dejte zpět dolů k sobě a zatlačte je dolů, abyste vytvořili tvar preclíku. Jak na to se dozvíte ve videu pod receptem.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu jedlou sodu a vodu.
- Vhoďte 1–2 preclíky do vroucí vody na 20–30 sekund.
- Každý preclík posypte hrubou mořskou solí. Opakujte se zbývajícími preclíky.
- Nakonec po koupeli preclíky pečte 12–15 minut dozlatova.
- Vyndejte z trouby a podávejte teplé například se sýrovou omáčkou.
- Chcete-li je znovu zahřát, vložte je na několik sekund do mikrovlnné trouby nebo pečte při teplotě 180 °C po dobu 5 minut.