Jedno z nejoblíbenějších jídel v Německu! Zde jsme pro vás připravili snadný recept jak si tyto vaječné nudle vyrobit doma, snadno a rychle. Perfektní textura a dokonalá chuť, tak přesně chutnají originální vaječné těstoviny, které znáte z regionu Švábsko v jižním Německu!
Co budeme potřebovat
- 260 g hladké mouky (můžete použít i celozrnnou)
- 2 lžičky soli
- 4 velká vejce
- 125 ml mléka (nebo vody)
- Lžíce másla
Postup
- Do velké mísy si přidáme mouku a sůl
- Promícháme, aby se spojily
- Vejce si rozklepneme do malé misky a rozšleháme je
- Uprostřed mouky směsi uděláme důlek a do něj vlijeme rozšlehaná vejce
- Přidáme mléko a začneme promíchávat a postupně přejdeme do hnětení
- Těsto hněteme po dobu 16–20 minut
- Těsto by se po 15 minutách hnětení mělo začít nafukovat a tvořit bubliny (tak poznáme, že je dobře propracované)
- Ve velkém hrnci si k varu přivedeme alespoň 2 litry osolené vody a poté teplotu snížíme na mírnou
- Pomocí výrobníku na špecle (struhadla na špecle, strouahcí desky na noky nebo kráječe na špecle) vytlačíme vaječné nudle do vroucí vody a vaříme asi 2-3 minuty, dokud nudle nevyplavou nahoru
- Pomocí děrované lžíce nudle vyndáme a umístíme do cedníku
- A poté je vysypeme do velké mísy s ledovou vodou
- Nudle znovu scedíme a pokapeme rozpuštěným máslem
- Podáváme teplé
Špecle lze skladovat v lednici i několik dní a poté je znovu ohřát. Na velké pánvi, kde si rozpustíme trochu másla a špecle do ní vhodíme, aby se prohřály.