Sladká tečka se hodí pro každou příležitost, ať už je to po vydatném obědě, při společenském dýchánku nebo jen u sledování oblíbeného filmu/seriálu.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g cukru krystal
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- Špetka soli
- 80 g rozpuštěného másla
- 5 lžic mléka
Postup:
- Mouku dáme do misky, vytvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme špetku soli, cukr, 250 ml mléka a pomocí vidličky jemně promísíme. Necháme vzejít kvásek.
- Přidáme zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto. Hněteme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy.
- Necháme kynout asi 40 – 60 minut a pak přendáme na vál, kde jen vyválíme do obdélníku.
- Vykrájíme z něj stejně velké trojúhelníky, které rozprostřeme na plech opatřený pečícím papírem.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vložíme rohlíčky, které pečeme cca 20 minut dozlatova.
- Ještě horké rohlíčky potřeme mlékem (5 lžic) a necháme vychladnout.