Tyto šťavnaté kotlety s medem jsou připravené rychlostí blesku a chutnají naprosto dokonale. Uvidíte, že se po nich budete olizovat ještě za týden. Nejsou přitom vůbec náročné.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety bez kosti
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného česnekového prášku
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce neslaného čerstvého másla
- 8 stroužků česneku
- 1/4 hrnku medu
- 1/4 hrnku kuřecího vývaru nebo vody
- 2 lžíce rýžového vinného octa
Postup:
- Rozpálíme plotnu na středně vysokou teplotu a připravíme si pánev.
- Do ní nalijeme olivový olej a nahřejeme.
- Mezitím kotlety osolíme, opepříme a zasypeme česnekovým práškem.
- Jakmile je olej horký, vložíme do pánve kotlety a ze všech stran osmažíme dozlatova po dobu cca 4 až 5 minut z každé strany.
- Boční úzké strany osmažíme tak, že je podržíme pomocí kuchyňských kleští, dokud se neosmaží.
- Když jsou kotlety důkladně osmažené, vyjmeme je z pánve a odložíme na talíř pod alobal.
- Snížíme trochu teplotu a rozpustíme v pánvi máslo.
- Vařečkou jemně seškrábneme přichycené kousky z pánve a přihodíme oloupaný a na plátky nakrájené stroužky česneku.
- Restujeme zhruba 30 – 45 sekund a hned přilijeme med a kuřecí vývar (vodu) s octem.
- Trochu zvýšíme teplotu a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty, dokud nezačne omáčka houstnout.
- Vložíme zpět vepřové kotlety a zhruba 2 minuty prohříváme s omáčkou, přičemž pomocí lžíce každou kotletu přeléváme omáčkou, aby se chutě propojily.
- Ve chvíli, kdy začnou být okraje kotlet jemně nahnědlé a budou vypadat jako opečené, je hotovo.
- Servírujeme ozdobené petrželkou s bramborovou kaší, zeleninovou oblohou, vařenou rýží, ale i s těstovinami.
Tip: Pokud vám chybí inspirace, vyzkoušejte recepty na salát coleslaw, který je k těmto kotletám skvělou volbou.