Užijte si tento autentický jednoduchý recept na dort Tres Leches, jehož lehký piškot je pokryt chutnou šlehačkou. Fantastický mexický dezert, který se u vás stane hitem!
Ingredience
Na těsto:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky soli
- ½ hrnku změklého másla
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 šálek bílého cukru
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¼ šálku plnotučného mléka
Na mléčnou směs:
- 340 g plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 400 g plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 a ½ šálku smetany ke šlehání
Na domácí šlehačku:
- 1 a ½ šálku smetany ke šlehání
- ¼ šálku krystalového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vymažte pekáč o velikosti 23 x 33 cm máslem a dejte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse smíchejte máslo, olej a cukr, dokud se dobře nespojí, asi 3 – 4 minuty.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, šlehejte po každém přidání, aby se každé vejce vmíchalo do těsta.
- Poté vmíchejte vanilkový extrakt.
- Polovinu moučné směsi jemně vmíchejte do vlhkých přísad, poté přidejte mléko a poté přidejte zbývající směs mouky.
- Nalijte těsto do připraveného pekáče.
- Pečte 35 – 40 minut, dokud špejle vložená do těsta nevyjde čistá.
- Jakmile je dort vychladlý, pomocí špejle propíchejte otvory v celém dortu.
- V malé misce smíchejte neslazené kondenzované mléko, slazené kondenzované mléko a smetanu ke šlehání, dokud se úplně nespojí.
- Nalijte mléčnou směs na dort a poté dejte do chladničky, dokud úplně nevychladne. (Nejlepší je přes noc.)
- Do velké vychlazené mísy přidejte smetanu ke šlehání.
- Šlehejte na nízké otáčky, poté zvyšujte na střední rychlost asi 2 minuty, ve smetaně se vytvoří měkké špičky.
- Přidejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte další 1 – 2, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Nandejte šlehačku na dort.
- Dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.