Říká se, že například v USA to není moc běžné, že se připravuje právě tento druh masa, přesto se najdou domácnosti, kde se na jídelníčku objeví.
U nás je to oblíbená pochoutka, která se dá udělat na mnoho způsobů. Tato receptura je velmi chutná a snadno se připravuje. Ostatně vyzkoušejte i recepty na pečeného králíka.
Ingredience:
- 1 králík vykuchaný s kůží (hmotnost cca 1 500 – 1 600 g)
- 250 ml červeného vinného octa
- 1 hrnek extra panenského olivového oleje
- 15 stroužků česneku
- 2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 bobkový list
- 3 větvičky rozmarýnu
- šťáva z 2 chemicky neošetřeného citronu
- 1/3 hrnku bílého vína
- 2 hrnky vody
Postup:
- Králíka naporcujeme a zatím odložíme stranou. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Kousky masa naskládáme do pánve a vlijeme ocet, aby bylo maso ponořené do poloviny. Pokud nám 250 ml nestačí kvůli velikosti pánvi, přidáme, kolik potřebujeme.
- Maso marinujeme 1 a 1/2 hodiny z jedné strany, poté jej otočíme a znovu marinujeme druhou stranu po dobu 1 a 1/2 hodiny.
- Poté vyjmeme králíka z pánve a ocet vylijeme. Do pánve pak nalijeme olivový olej a zahřejeme.
- Jakmile je olej zahřátý, vložíme králíka a restujeme ho v pánvi ze všech stran, dokud nezíská zlatohnědý odstín.
- Přihodíme plátky česneku a když zezlátne až téměř zhnědne, zalijeme maso bílým vínem.
- Osolíme, opepříme, přihodíme rozmarýn i bobkový list a přelijeme vodou.
- Zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme zhruba 1 hodinu. Před koncem vaření asi tak 10 minut přilijeme citronovou šťávu a lehce zahýbeme pánvi, aby se šťáva dostala do celé pánve, ale nemícháme.
- Nakonec vypneme sporák a zakrytou pánev necháme ještě 15 minut na teplé plotýnce dojít.