Jednoduchý králík na česneku

Jednoduchý králík na česneku
Příprava: 20 minut Vaření: 100 minut Počet porcí: 5

Říká se, že například v USA to není moc běžné, že se připravuje právě tento druh masa, přesto se najdou domácnosti, kde se na jídelníčku objeví.

U nás je to oblíbená pochoutka, která se dá udělat na mnoho způsobů. Tato receptura je velmi chutná a snadno se připravuje. Ostatně vyzkoušejte i recepty na pečeného králíka.

Ingredience:

  • 1 králík vykuchaný s kůží (hmotnost cca 1 500 – 1 600 g)
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 1 hrnek extra panenského olivového oleje
  • 15 stroužků česneku
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • šťáva z 2 chemicky neošetřeného citronu
  • 1/3 hrnku bílého vína
  • 2 hrnky vody

Postup:

  • Králíka naporcujeme a zatím odložíme stranou. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
  • Kousky masa naskládáme do pánve a vlijeme ocet, aby bylo maso ponořené do poloviny. Pokud nám 250 ml nestačí kvůli velikosti pánvi, přidáme, kolik potřebujeme.
  • Maso marinujeme 1 a 1/2 hodiny z jedné strany, poté jej otočíme a znovu marinujeme druhou stranu po dobu 1 a 1/2 hodiny.
  • Poté vyjmeme králíka z pánve a ocet vylijeme. Do pánve pak nalijeme olivový olej a zahřejeme.
  • Jakmile je olej zahřátý, vložíme králíka a restujeme ho v pánvi ze všech stran, dokud nezíská zlatohnědý odstín.
  • Přihodíme plátky česneku a když zezlátne až téměř zhnědne, zalijeme maso bílým vínem.
  • Osolíme, opepříme, přihodíme rozmarýn i bobkový list a přelijeme vodou.
  • Zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme zhruba 1 hodinu. Před koncem vaření asi tak 10 minut přilijeme citronovou šťávu a lehce zahýbeme pánvi, aby se šťáva dostala do celé pánve, ale nemícháme.
  • Nakonec vypneme sporák a zakrytou pánev necháme ještě 15 minut na teplé plotýnce dojít.
Luxusní králík na víně s česnekovou omáčkou.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.