Jednoduchý makovec

Jednoduchý makovec

Rychlá a snadná příprava nějakého moučníku je ideální, když jej chystáme na poslední chvíli. Příprava není nijak složitá a výsledek vynikající. Ostatně mák je super do mnoha moučníků. Projděte si třeba recepty na makové náplně.

Ingredience:

  • 110 g modrého máku
  • 225 ml plnotučného mléka
  • 225 g změklého nesoleného čerstvého másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 3 velká vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 a 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Postup:

  • Mák vsypeme do pánve a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu a jakmile se mléko vaří, vypneme sporák a pánev necháme 25 minut na plotně.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do mísy dáme máslo s cukrem a našleháme do pěny. Přidáme po jednom vaječné žloutky a vždy důkladně zamícháme.
  • Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který zatím odložíme stranou.
  • K máslu a žloutkům přisypeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a promícháme.
  • Přihodíme mléko s mákem, promísíme, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
  • Hotové těsto nalijeme do formy, urovnáme povrch a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 1 hodinu, přičemž špejlí zkusíme, jestli je těsto ve středu formy dobře propečené.
  • Pokud bude povrch buchty moc rychle hnědnout, přikryjeme ho kouskem alobalu.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, teprve potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
  • Krájíme až tehdy, když je makovec zcela vychladlý.
Rychlý recept na klasický makovec.
Zdroj: https://www.petaleith.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.