Rychlá a snadná příprava nějakého moučníku je ideální, když jej chystáme na poslední chvíli. Příprava není nijak složitá a výsledek vynikající. Ostatně mák je super do mnoha moučníků. Projděte si třeba recepty na makové náplně.
Ingredience:
- 110 g modrého máku
- 225 ml plnotučného mléka
- 225 g změklého nesoleného čerstvého másla
- 225 g moučkového cukru
- 3 velká vejce
- 225 g hladké mouky
- 1 a 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Postup:
- Mák vsypeme do pánve a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu a jakmile se mléko vaří, vypneme sporák a pánev necháme 25 minut na plotně.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do mísy dáme máslo s cukrem a našleháme do pěny. Přidáme po jednom vaječné žloutky a vždy důkladně zamícháme.
- Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který zatím odložíme stranou.
- K máslu a žloutkům přisypeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a promícháme.
- Přihodíme mléko s mákem, promísíme, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
- Hotové těsto nalijeme do formy, urovnáme povrch a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 1 hodinu, přičemž špejlí zkusíme, jestli je těsto ve středu formy dobře propečené.
- Pokud bude povrch buchty moc rychle hnědnout, přikryjeme ho kouskem alobalu.
- Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, teprve potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
- Krájíme až tehdy, když je makovec zcela vychladlý.