Mimo jiné jsou ořechy bohaté na antioxidanty a jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Proč je tedy nezakomponovat do výborného slaďoučkého dortu?
Ingredience
Těsto:
- 2 šálky vlašských ořechů (rozpůlených)
- 6 vajec (v pokojové teplotě)
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek mouky
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
Máslový krém na dort:
- ¾ šálku slazeného kondenzovaného mléka
- 2 žloutky
- 1 polévková lžíce vody
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 nesoleného másla (v pokojové teplotě)
Sirup (všechny ingredience smíchejte dohromady):
- ¼ šálku krystalového cukru
- 1 šálek teplé vody
- 3 polévkové lžíce rumu (např. zlatý rum Bacardi)
Čokoládová poleva:
- ⅔ šálku čokolády (nasekané na drobné kousky)
- ½ šálku plnotučné smetany ke šlehání
Postup
Těsto:
- Osmahněte na pánvi vlašské ořechy tak, aby se rozvoněly a zezlátly – potrvá to přibližně 5 minut. Často míchejte, nebo je přehazujte, aby se nepřipalovaly.
- Ochlaďte ořechy na pokojovou teplotu a poté je jemně nakrájejte nadrobno, nebo je rozmělněte pomocí kuchyňského robotu.
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu, vyloženou pečícím papírem.
- V misce rozšlehejte vejce do pěny a přidejte šálek cukru. Šlehejte, při vysoké rychlosti, 8 minut. Měli byste získat nadýchané těsto.
- Smíchejte dohromady 1 šálek mouky a ½ lžičky prášku do pečiva. Následně přidejte do vaječné směsi.
- Přimíchejte ořechy a připravené těsto vlijte do formy. Pečte cca 25 minut.
- Jakmile je těsto upečeno, nechte ho 5 minut odpočívat ve formě a poté vyklopte na chladící rošt. Nechte úplně vychladnout.
Krém:
- V pánvi smíchejte 2 žloutky, ¾ šálku kondenzovaného mléka a 1 lžíci vody s polovinou lžičky vanilky. Vše vymíchejte dohladka.
- Pánev umístěte na mírné teplo a, za častého míchání, zahřívejte, aby směs začala houstnout (5–7 minut). Nevařte! Měli byste získat konzistenci kondenzovaného mléka.
- Pánev odstraňte z tepla a nechte ji úplně vychladnout. Při ochlazování bude směs ještě více houstnout.
- Pomocí mixéru vyšlehejte máslo (5 minut) při vysoké rychlosti, dokud nezískáte bílou a načechranou pěnu.
- Pěnu postupně přidávejte do vychlazené směsi a šlehejte. Jakmile bude celá pěna ve směsi, šlehejte ještě 2 minuty při vysoké rychlosti.
Sestavení ořechového dortu:
- Do mísy na dorty umístěte pečící papír, aby se dort k míse nelepil.
- Dovnitř vložte první vrstvu koláče a rovnoměrně na ni rozetřete polovinu sirupu. Namažte také částí ořechového krému a rozetřete.
- Přidejte další vrstvu koláče a vrch přelijte zbývajícím sirupem.
- Boky a horní část dortu natřete zbývajícím máslovým krémem.
- Jemně nasekané ořechy připevněte na boky dortu. Nyní dort polejte čokoládovou polevou tak, aby stékala i po bocích dortu.
- Nechte odpočívat, dokud poleva neztuhne. Pokud byste potřebovali proces urychlit, vložte dort do lednice.
Máte rádi sušenky, ale chcete jíst zdravě? Pak si připravte recept na zdravé sušenky z vloček.