Jednoduchý ořechový dort

Jednoduchý ořechový dort

Mimo jiné jsou ořechy bohaté na antioxidanty a jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Proč je tedy nezakomponovat do výborného slaďoučkého dortu?

Ingredience

Těsto: 

  • 2 šálky vlašských ořechů (rozpůlených)
  • 6 vajec (v pokojové teplotě)
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva 

Máslový krém na dort: 

  • ¾ šálku slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce vody 
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 nesoleného másla (v pokojové teplotě)

Sirup (všechny ingredience smíchejte dohromady):

  • ¼ šálku krystalového cukru
  • 1 šálek teplé vody
  • 3 polévkové lžíce rumu (např. zlatý rum Bacardi)

Čokoládová poleva:

  • ⅔ šálku čokolády (nasekané na drobné kousky)
  • ½ šálku plnotučné smetany ke šlehání

Postup

Těsto:

  • Osmahněte na pánvi vlašské ořechy tak, aby se rozvoněly a zezlátly – potrvá to přibližně 5 minut. Často míchejte, nebo je přehazujte, aby se nepřipalovaly. 
  • Ochlaďte ořechy na pokojovou teplotu a poté je jemně nakrájejte nadrobno, nebo je rozmělněte pomocí kuchyňského robotu.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu, vyloženou pečícím papírem. 
  • V misce rozšlehejte vejce do pěny a přidejte šálek cukru. Šlehejte, při vysoké rychlosti, 8 minut. Měli byste získat nadýchané těsto. 
  • Smíchejte dohromady 1 šálek mouky a ½ lžičky prášku do pečiva. Následně přidejte do vaječné směsi. 
  • Přimíchejte ořechy a připravené těsto vlijte do formy. Pečte cca 25 minut. 
  • Jakmile je těsto upečeno, nechte ho 5 minut odpočívat ve formě a poté vyklopte na chladící rošt. Nechte úplně vychladnout.

Krém: 

  • V pánvi smíchejte 2 žloutky, ¾ šálku kondenzovaného mléka a 1 lžíci vody s polovinou lžičky vanilky. Vše vymíchejte dohladka. 
  • Pánev umístěte na mírné teplo a, za častého míchání, zahřívejte, aby směs začala houstnout (5–7 minut). Nevařte! Měli byste získat konzistenci kondenzovaného mléka. 
  • Pánev odstraňte z tepla a nechte ji úplně vychladnout. Při ochlazování bude směs ještě více houstnout. 
  • Pomocí mixéru vyšlehejte máslo (5 minut) při vysoké rychlosti, dokud nezískáte bílou a načechranou pěnu. 
  • Pěnu postupně přidávejte do vychlazené směsi a šlehejte. Jakmile bude celá pěna ve směsi, šlehejte ještě 2 minuty při vysoké rychlosti. 

Sestavení ořechového dortu: 

  • Do mísy na dorty umístěte pečící papír, aby se dort k míse nelepil. 
  • Dovnitř vložte první vrstvu koláče a rovnoměrně na ni rozetřete polovinu sirupu. Namažte také částí ořechového krému a rozetřete. 
  • Přidejte další vrstvu koláče a vrch přelijte zbývajícím sirupem. 
  • Boky a horní část dortu natřete zbývajícím máslovým krémem. 
  • Jemně nasekané ořechy připevněte na boky dortu. Nyní dort polejte čokoládovou polevou tak, aby stékala i po bocích dortu. 
  • Nechte odpočívat, dokud poleva neztuhne. Pokud byste potřebovali proces urychlit, vložte dort do lednice.

Ořechový pečený koláč, zdobený čokoládovou polevou.
zdroj: natashaskitchen.com

Máte rádi sušenky, ale chcete jíst zdravě? Pak si připravte recept na zdravé sušenky z vloček.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.