Jednoduchý ovocný dort

Jednoduchý ovocný dort

Vyzkoušejte tento lehký narozeninový dort s ovocem, po kterém se jen zapráší. Ovoce můžete zvolit jakékoli. Nejlepší jsou však jahody, maliny, ostružiny a borůvky.

Ingredience na korpus

  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1,4 hrnku mléka (ohřátého)
  • 3 vejce
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli

Ingredience na krém

  • 250g smetanového sýra
  • 250g mascarpone
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnku malinového nebo jahodového džemu
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 hrnky čerstvého ovoce (jahody, ostružiny, maliny nebo borůvky) + na ozdobu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Vymažte si dvě dortové formy a vysypte moukou. Nebo vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
  • Ve velké míse pomocí ručního mixéru ušlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence. Poté vmíchejte vanilkový extrakt. Pomocí vidličky smíchejte mléko, vejce, olej a dejte stranou. Ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
  • 1/3 suchých ingrediencí přidejte do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte polovinu mléčné směsi a promíchejte.
  • Dále přimíchejte další 1/3 suchých ingrediencí a poté zbytek mléčné směsi. Nakonec přimíchejte zbytek suchých ingrediencí a těsto rovnoměrně rozdělte do dvou pečících forem.
  • Pečte po dobu 30 minut, nechte 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku, aby korpusy zcela vychladly.
  • Ve velké míse si ušlehejte smetanu s vanilkovým extraktem.
  • V samostatné mixovací nádobě smíchejte smetanový sýr s mascarpone a poté vmíchejte moučkový cukr. Směs dejte odležet do lednice.
  • Mezitím v míse smíchejte ovocné bobule, přidejte citronovou kůru a šťávu. Dobře promíchejte.
  • Vedle si smíchejte džem s vodou a dejte do mikrovlnky, dokud se nerozpustí – asi na 30 sekund.
  • Rozřízněte každý vychladlý korpus na polovinu, aby vám vznikly čtyři vrstvy. Na spodní vrstvu naneste 1/3 džemové náplně, navrch pak vrstvu krému a nakonec 2/3 hrnku čerstvého ovoce.
  • Pokračujte ve vrstvení dortu stejným způsobem – džem, krém a ovoce. Vrchní poslední vrstvu namažte zbývajícím krémem.
  • Dort libovolně ozdobte dalším ovocem a máte hotovo.
Čtyřpatrový ovocný dort s krémem z mascarpone.
Zdroj: thestayathomechef.com

Nestíháte s pečením dortu na oslavu? Nebojte, máme pro vás 13 receptů na rychlé dorty ve sladkých i slaných variantách!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.