Vyzkoušejte tento lehký narozeninový dort s ovocem, po kterém se jen zapráší. Ovoce můžete zvolit jakékoli. Nejlepší jsou však jahody, maliny, ostružiny a borůvky.
Ingredience na korpus
- 3,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek změklého másla
- 1,5 hrnku cukru
- 1,4 hrnku mléka (ohřátého)
- 3 vejce
- 1/4 hrnku oleje
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 4 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
Ingredience na krém
- 250g smetanového sýra
- 250g mascarpone
- 2 hrnky moučkového cukru
- 2 hrnky smetany ke šlehání
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku malinového nebo jahodového džemu
- 1/4 hrnku vody
- 4 hrnky čerstvého ovoce (jahody, ostružiny, maliny nebo borůvky) + na ozdobu
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Vymažte si dvě dortové formy a vysypte moukou. Nebo vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve velké míse pomocí ručního mixéru ušlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence. Poté vmíchejte vanilkový extrakt. Pomocí vidličky smíchejte mléko, vejce, olej a dejte stranou. Ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
- 1/3 suchých ingrediencí přidejte do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte polovinu mléčné směsi a promíchejte.
- Dále přimíchejte další 1/3 suchých ingrediencí a poté zbytek mléčné směsi. Nakonec přimíchejte zbytek suchých ingrediencí a těsto rovnoměrně rozdělte do dvou pečících forem.
- Pečte po dobu 30 minut, nechte 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku, aby korpusy zcela vychladly.
- Ve velké míse si ušlehejte smetanu s vanilkovým extraktem.
- V samostatné mixovací nádobě smíchejte smetanový sýr s mascarpone a poté vmíchejte moučkový cukr. Směs dejte odležet do lednice.
- Mezitím v míse smíchejte ovocné bobule, přidejte citronovou kůru a šťávu. Dobře promíchejte.
- Vedle si smíchejte džem s vodou a dejte do mikrovlnky, dokud se nerozpustí – asi na 30 sekund.
- Rozřízněte každý vychladlý korpus na polovinu, aby vám vznikly čtyři vrstvy. Na spodní vrstvu naneste 1/3 džemové náplně, navrch pak vrstvu krému a nakonec 2/3 hrnku čerstvého ovoce.
- Pokračujte ve vrstvení dortu stejným způsobem – džem, krém a ovoce. Vrchní poslední vrstvu namažte zbývajícím krémem.
- Dort libovolně ozdobte dalším ovocem a máte hotovo.
Nestíháte s pečením dortu na oslavu? Nebojte, máme pro vás 13 receptů na rychlé dorty ve sladkých i slaných variantách!