Jehněčí hamburger s okurkovým dipem

Jehněčí hamburger s okurkovým dipem

Tento řecký recept na jehněčí burger (Biftekia) je jako z jiného světa! Chutný, šťavnatý a osvěžující zároveň! Řecké burgery jsou prokládané fetou, česnekem, koprem, mátou, římským kmínem a oreganem, grilované do šťavnaté dokonalosti a poté doplněné hummusem z pečené červené papriky (nebo vyzkoušejte naší klasickou recepturu hummusu z cirzny), sušenými rajčaty, okurkami, nakládanou červenou cibulí, rajčaty, rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, kterou si nechcete nechat ujít.

Co budeme potřebovat

Na burger

  1. ½ malé červené cibule
  2. 60 g rozdrobené fety
  3. 2 vejce
  4. 60 g strouhanky
  5. Lžíce citronové šťávy
  6. Lžíce balzamikového octa
  7. 6 stroužků česneku (prolisovaného)
  8. 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
  9. Lžíce mletého čerstvého kopru
  10. Lžíce nasekané čerstvé máty
  11. Lžíce mletého čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
  12. 1 ½ lžičky soli
  13. Lžička uzené papriky
  14. Lžička mletého kmínu
  15. 1 kg mletého jehněčího (nebo jiného mletého masa – hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí viz TIP)

Na přílohu

  1. 6 burgerových housek
  2. Hummus z pečené červené papriky
  3. Nakrájená sušená rajčata
  4. Baby rukola
  5. Tzatziki (inspirujte se recepty výše)
  6. Okurka (nakrájená na plátky)
  7. 4 rajčata (nakrájená na plátky)
  8. Nakládaná červená cibule
  9. Jalapenos
  10. Olivy
  11. Avokádo
  12. Artyčoky

Postup

  1. Jako první si připravíme recept na tzatziki podle našeho postupu, aby se měly čas vychladit
  2. Cibuli nahrubo nastrouháme do velké mísy
  3. Poté přidáme všechny zbývající ingredience na burger placičky, kromě mletého ​​jehněčího masa a dobře promícháme
  4. Nakonec přidáme jehněčí maso a rukama směs promícháme, aby se ingredience spojily
  5. Velký plech vyložíme pečicím papírem
  6. Masovou směs rozdělíme na 6 stejných placek
  7. Uprostřed každé placičky vytvoříme mělkou prohlubeň tak
  8. Placičky zakryjeme plastovým obalem a dáme do lednice alespoň na 30 minut
  9. Pro přípravu hamburgerů na pánvi si zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi na střední teplotu
  10. Postupně na rozpálenou pánev přidáváme placičky a pečeme asi 4–6 minut z každé strany
  11. Masové placky vyndáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 5 minut odpočívat
  12. Pro přípravu placek na grilu si zahřejeme gril na 200 – 220 stupňů se zavřeným víkem
  13. Po zahřátí gril vyčistíme a namažeme rostlinným olejem
  14. Přidáme placičky a gril přikryjeme
  15. Vaříme dohněda asi 3–5 minut
  16. Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečeme dalších 3-5 minut
  17. Přendáme je na talíř a přikryjeme fólií a necháme 5 minut odpočívat
  18. Hamburgerové bulky rozřízneme a potřeme změklým máslem
  19. Položíme na gril nebo pánev a opékáme asi minutu dozlatova
  20. Na sestavení burgeru začneme s vrstvou hummusu, spoustou nakrájených sušených rajčat, rukolou, masovými placičkami, domácí tzatziki omáčkou, rajčaty, okurkami a nakládanou červenou cibulkou
  21. Přiklopíme a podáváme

Čím můžeme jehněčí maso nahradit?
Mix mletého masa: Mleté maso hovězí a vepřové maso v poměru 80:20 je optimální pro dokonalou chuť, šťavnatost a perfektní texturu. Mletý mix lze snadno v každém obchodě s masnými výrobky. Čím je maso čerstvější, tím bude biftekia křehčí a chutnější.

Mleté vepřové, krůtí, kuřecí: Tyto typy mas jsou libovější než jehněčí nebo hovězí, takže do směsi mletého masa možná budete chtít přidat další lžíci olivového oleje, aby hamburgery nebyly suché.

Šťavnatý burger z jehněčího masa s řeckými přísadami a řeckou jogurtovou omáčkou.
Zdroj: jocooks.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.