Tento řecký recept na jehněčí burger (Biftekia) je jako z jiného světa! Chutný, šťavnatý a osvěžující zároveň! Řecké burgery jsou prokládané fetou, česnekem, koprem, mátou, římským kmínem a oreganem, grilované do šťavnaté dokonalosti a poté doplněné hummusem z pečené červené papriky (nebo vyzkoušejte naší klasickou recepturu hummusu z cirzny), sušenými rajčaty, okurkami, nakládanou červenou cibulí, rajčaty, rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, kterou si nechcete nechat ujít.
Co budeme potřebovat
Na burger
- ½ malé červené cibule
- 60 g rozdrobené fety
- 2 vejce
- 60 g strouhanky
- Lžíce citronové šťávy
- Lžíce balzamikového octa
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
- Lžíce mletého čerstvého kopru
- Lžíce nasekané čerstvé máty
- Lžíce mletého čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 ½ lžičky soli
- Lžička uzené papriky
- Lžička mletého kmínu
- 1 kg mletého jehněčího (nebo jiného mletého masa – hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí viz TIP)
Na přílohu
- 6 burgerových housek
- Hummus z pečené červené papriky
- Nakrájená sušená rajčata
- Baby rukola
- Tzatziki (inspirujte se recepty výše)
- Okurka (nakrájená na plátky)
- 4 rajčata (nakrájená na plátky)
- Nakládaná červená cibule
- Jalapenos
- Olivy
- Avokádo
- Artyčoky
Postup
- Jako první si připravíme recept na tzatziki podle našeho postupu, aby se měly čas vychladit
- Cibuli nahrubo nastrouháme do velké mísy
- Poté přidáme všechny zbývající ingredience na burger placičky, kromě mletého jehněčího masa a dobře promícháme
- Nakonec přidáme jehněčí maso a rukama směs promícháme, aby se ingredience spojily
- Velký plech vyložíme pečicím papírem
- Masovou směs rozdělíme na 6 stejných placek
- Uprostřed každé placičky vytvoříme mělkou prohlubeň tak
- Placičky zakryjeme plastovým obalem a dáme do lednice alespoň na 30 minut
- Pro přípravu hamburgerů na pánvi si zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi na střední teplotu
- Postupně na rozpálenou pánev přidáváme placičky a pečeme asi 4–6 minut z každé strany
- Masové placky vyndáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 5 minut odpočívat
- Pro přípravu placek na grilu si zahřejeme gril na 200 – 220 stupňů se zavřeným víkem
- Po zahřátí gril vyčistíme a namažeme rostlinným olejem
- Přidáme placičky a gril přikryjeme
- Vaříme dohněda asi 3–5 minut
- Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečeme dalších 3-5 minut
- Přendáme je na talíř a přikryjeme fólií a necháme 5 minut odpočívat
- Hamburgerové bulky rozřízneme a potřeme změklým máslem
- Položíme na gril nebo pánev a opékáme asi minutu dozlatova
- Na sestavení burgeru začneme s vrstvou hummusu, spoustou nakrájených sušených rajčat, rukolou, masovými placičkami, domácí tzatziki omáčkou, rajčaty, okurkami a nakládanou červenou cibulkou
- Přiklopíme a podáváme
Čím můžeme jehněčí maso nahradit?
Mix mletého masa: Mleté maso hovězí a vepřové maso v poměru 80:20 je optimální pro dokonalou chuť, šťavnatost a perfektní texturu. Mletý mix lze snadno v každém obchodě s masnými výrobky. Čím je maso čerstvější, tím bude biftekia křehčí a chutnější.
Mleté vepřové, krůtí, kuřecí: Tyto typy mas jsou libovější než jehněčí nebo hovězí, takže do směsi mletého masa možná budete chtít přidat další lžíci olivového oleje, aby hamburgery nebyly suché.