Vybrat ten správný recept na velikonoční jidáše není snadné, zvlášť pokud máme svůj oblíbený. Není ale nic špatného na tom, vyzkoušet občas nějakou novinu, která je podobná tomu co pravidelně děláme, ale přesto v něčem úplně jiná.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 70 g změklého čerstvého nesoleného másla
- 2 velké vaječné žloutky (ideálně z vajec o velikosti L)
- 300 ml vlažné smetany ke šlehání (35 %)
- 80 g krupicového cukru
- 1 sáček instantního sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst blanšírovaných plátků mandlí
Na potření:
- 1 velké vejce
- 2 lžíce vlažné vody
Na glazuru:
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce čerstvého neslaného másla
Postup:
- Připravíme si mísu kuchyňského robota a pečlivě odvážíme všechny suroviny, které do ní postupně dáváme. Začneme moukou, poté přidáme cukr, citronovou kůru a sůl.
- Umístíme na základnu a pomocí hnětacího háku a rychle promícháme. Poté přidáme instantní droždí, vaječné žloutky a při nízké rychlosti promísíme.
- Necháme zapnuté a pomaličku budeme přilévat vlažnou smetanu ke šlehání. Těsto bude v této fázi drobivější, ale nemusíme se bát.
- Přihodíme 1 lžíci změklého másla a mícháme cca 5 – 10 minut. Poté zvýšíme rychlost a hněteme asi 5 minut. Výsledné těsto musí být elastické a nesmí se lepit na mísu robota.
- Snížíme znovu rychlost robota na minimum a přisypeme rozinky s mandlemi. Pár vteřin promícháme.
- Hotové těsto vyjmeme z nádoby a na pracovní ploše ještě ručně několikrát prohněteme. Vytvarujeme do kuličky, vložíme do mísy a zakryjeme utěrkou. Odložíme na teplé místo a necháme 1hodinu odpočívat.
- Po hodině těsto vyjmeme a rozdělíme na 20 totožných kousků. Každý vyválíme do tenkého lana o délce cca 25 cm a vytvarujeme do písmene S.
- Položíme vše na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a znovu necháme 20 minut odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a smícháme vejce s vodou. Tím jidáše potřeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlatohněda.
- Nakonec zahřejeme med s máslem, aby lehce bublal, ale nevařil se a ještě horké upečené buchty touto glazurou potřeme.
- Kdo chce, může před servírováním ještě pocukrovat nebo přistavit misku s marmeládou, do které si může třeba návštěva tuto dobrotu namáčet.