Jemné hovězí dušené na extra panenském olivovém oleji

Jemné hovězí dušené na extra panenském olivovém oleji

Tento recept je jednoduchý a může to být rychlá večeře, ale i vydatný oběd. Určitě ho zvládnou připravit i začátečníci. Výsledný pokrm je lehce pikantní a velice šťavnatý, navíc plný dokonale měkoučkých kousků hovězího masa, hub i cibulek.

Ingredience:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kg hovězího masa
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 350 g hub (hříbky, žampiony)
  • 15 perlových cibulek (kdo nemá, dá 1 velkou žlutou či červenou cibuli)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 2 šálky suchého červeného vína
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 – 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 – 2 lžičky soli (záleží na tom, jak moc solíte)
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

  • Nejdříve si očistěte houby a nakrájejte na plátky.
  • Česnek oloupejte a důkladně rozmělněte. Můžete použít hmoždíř, nebo to zkusit nožem na prkénku.
  • Připravte si nejlépe litinový hrnec a nechte ho zahřát na plotně.
  • Vlijte olivový olej, vhoďte na něj na kostky pokrájené hovězí maso a zasypte moukou.
  • Za občasného zamíchání nechte restovat tak dlouho, dokud maso nezíská lehce hnědý nádech.
  • Jakmile začne maso pomalu hnědnout, vyndejte jej z hrnce třeba na talíř a odložte na chvíli stranou.
  • Dejte do hrnce nakrájené houby, cibulky perlovky vcelku nebo nakrájenou velkou cibuli na kostičky a nechte zhruba 4 minuty povařit.
  • Zalijte balzamikovým octem, přihoďte česnek a nechte zhruba 2 minuty restovat.
  • V této fázi přidejte hovězí vývar i víno a důkladně promíchejte. Pokud bude pokrm přilepený na dno hrnce, pak jej pomocí ploché dřevěné vařečky lehce oškrabte, aby se pokrm nechytal.
  • Když bude dno pěkně hladké, přisypte maso, rozmarýn, tymián i bobkový list.
  • Osolte a opepřete, pečlivě zamíchejte, zaklopte a nechte na středním ohni vařit zhruba 1 a půl hodiny.
  • To, že je pokrm hotový poznáte tak, že bude maso měkké a velmi jemné.
  • Nakonec smíchejte trochu vody s kukuřičným škrobem, přilijte do hrnce a promíchejte.
  • Ve chvíli, kdy bude směs trochu hustší, je čas jí odstavit z plotny.
  • Jako příloha je ideální bramborová kaše nebo šťouchané brambory.
  • Servírujte tak, že dáte do středu talíře kaši a přelijete hotovým pokrmem.
Masová omáčka s balzamikovým octem, tymiánem, česnekem a rozmarýnem.
Zdroj: https://selfproclaimedfoodie.com/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.