Klasikou českých Vánoc jsou především rohlíčky vanilkové, tento recept vás ale snadno přesvědčí o tom, že nahradit ořechy mandlemi je velmi dobrý nápad.
Ingredience:
- 2/3 šálku plátkovaných a opražených mandlí
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1 šálek másla
- 1 a 2/3 šálku hladké mouky
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1/4 šálku moučkového cukru na obalení
Postup:
- Vložte mandle a cukr do kuchyňského robotu a zpracovávejte, dokud nebudou mandle jemně namleté.
- Studené máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte do kuchyňského robotu.
- Zpracovávejte, dokud směs nebude připomínat hrubou mouku.
- Přidejte prosátou mouku a sůl, zpracovávejte, dokud nevznikne těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie, dejte na 30 minut do mrazáku a poté na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Rozdělte těsto na čtyři části a s každou částí pracujte zvlášť, zbytek těsta nechte v chladničce, aby zůstalo studené.
- Poté odlamujte malé kousky těsta a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
- Odkládejte na plech s pečicím papírem a postupně takto zpracujte veškeré těsto.
- Pečte přibližně 12-15 minut dozlatova.
- Ještě teplé vánoční cukroví obalte v moučkovém cukru.
Mandle mají v porovnání s ořechy jemnější chuť. V receptech na mandlové cukroví můžete použít mandle sekané, mleté, i mandlovou mouku či extrakt.