Proč nezařadit právě tento recept do vašeho seznamu dipů? Dá se krásně nabírat sousto po soustu. Nebo byste ji raději chtěli rozetřít na křupavý toast? Není problém.
Ingredience:
- 4 střední karotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kari
- ½ hrnku červené čočky
- 2 hrnky vody
- ¼ hrnku kousků vlašských ořechů
- ¼ hrnku čerstvého koriandru
- 2 lžíce tahini
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- ¾ lžičky mletého koriandru
- ¾ lžičky soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ⅛ lžičky kajenského pepře
- pepř
- bylinky na posypaní (třeba čerstvá petrželka)
Postup:
- Mrkev oloupejte, umyjte, osušte a nakrájejte na kousky asi 4 cm dlouhé.
- Dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem, posypte solí, pepřem a kari.
- Dejte péct na 200°C na dobu 25-30 minut do měkka.
- V polovině pečení plech otočte, aby se mrkve propekly rovnoměrně.
- Mezitím si propláchněte čočku, vsypte do hrnce, přidejte 2 hrnky vody a vařte asi 10-15 minut.
- Vlašské ořechy si opražte na pánvi. Trvá to asi 5-7 minut. Občas je promíchejte, ať se nepřipálí.
- Hotovou čočku, mrkev, ořechy dejte do mixéru.
- Přidejte olivový olej, koriandr, tahini, citronovou šťávu, česnek, koření a mixujte do hladké konzistence.
- Dle chuti můžete přidat více soli či pepře.