Jemně pikantní pomazánka z červené čočky a pečené mrkve

Jemně pikantní pomazánka z červené čočky a pečené mrkve
Příprava: 15 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 1

Proč nezařadit právě tento recept do vašeho seznamu dipů? Dá se krásně nabírat sousto po soustu. Nebo byste ji raději chtěli rozetřít na křupavý toast? Není problém.

Ingredience:

  • 4 střední karotky
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžička kari
  • ½ hrnku červené čočky 
  • 2 hrnky vody
  • ¼ hrnku kousků vlašských ořechů 
  • ¼ hrnku čerstvého koriandru 
  • 2 lžíce tahini 
  • 2 lžičky citronové šťávy 
  • 1 stroužek česneku 
  • ¾ lžičky mletého koriandru 
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého kmínu 
  • ⅛ lžičky kajenského pepře 
  • pepř 
  • bylinky na posypaní (třeba čerstvá petrželka) 

Postup:

  • Mrkev oloupejte, umyjte, osušte a nakrájejte na kousky asi 4 cm dlouhé. 
  • Dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem, posypte solí, pepřem a kari. 
  • Dejte péct na 200°C na dobu 25-30 minut do měkka.
  • V polovině pečení plech otočte, aby se mrkve propekly rovnoměrně. 
  • Mezitím si propláchněte čočku, vsypte do hrnce, přidejte 2 hrnky vody a vařte asi 10-15 minut. 
  • Vlašské ořechy si opražte na pánvi. Trvá to asi 5-7 minut. Občas je promíchejte, ať se nepřipálí. 
  • Hotovou čočku, mrkev, ořechy dejte do mixéru. 
  • Přidejte olivový olej, koriandr, tahini, citronovou šťávu, česnek, koření a mixujte do hladké konzistence. 
  • Dle chuti můžete přidat více soli či pepře. 
mrkvovo-čočková pomazánka
Zdroj: southernliving.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.