Batáty se kromě mrkve mohou kombinovat i s další zeleninou, například s květákem či pórkem. Každá zelenina navíc, dodá polévce trošku jinou chuť.
Ingredience:
- 800 g batátů
- 1 květák
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky kokosového mléka
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky sladké papriky
- 1/2 čajové lžičky šalvěje
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli, přibližně 7-8 minut.
- Poté přidejte trošku zeleninového vývaru, prolisovaný česnek, šalvěj, papriku a kurkumu.
- Po minutě přidejte také oloupané a na kostičky nakrájené brambory, růžičky květáku a zbývající vývar.
- Směs přiveďte k varu a poté pod pokličkou duste přibližně 20-25 minut, až bude zelenina zcela měkká.
- Následně směs ponorným mixérem rozmixujte do hladkého krému.
- Přidejte kokosové mléko, sůl, pepř a důkladně promíchejte.
Batátovo-květákovou polévku podávejte ozdobenou semínky a v troubě opraženými růžičkami květáku.