Tato svěže zelená krémová polévka může být velmi zdravou a chutnou večeří. Pokud chcete docílit hustšího krému, přidejte více brambor či případně i další zeleninu jako mrkev, petržel či celer.
Ingredience:
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 brambory
- 2 šálky vody
- 1 kostička bujónu
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
- Kopřivy propláchněte a odstraňte z nich silnější stonky.
- V hrnci zahřejte olej a dejte na něj zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte i prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
- Přidejte do hrnce nakrájené brambory, vývar připravený z bujónu a vodu.
- Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 10 minut.
- Když brambory trochu změknou, přidejte do hrnce pokrájené listy kopřivy a vařte přibližně minutu.
- Přidejte citronovou šťávu a vše rozmixujte za pomoci ponorného mixéru.
- Dochuťte solí a pepřem.
Krém z kopřivy servírujte pokapaný olivovým olejem a posypaný semínky.
Na jaře si můžete uvařit nejen polévku z kopřiv. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů na jarní polévky!