Velikonoční jidáše jsou slavnostní specialitou, která nesmí na Velikonoce rozhodně chybět. Tvarují se jako zakroucené lano symbolizující Jidášovo oběšení.
Ingredience:
- 60 g cukru krystal
- 500 g hladké mouky
- 300 ml smetany 12 %
- 1 kostka droždí
- 2 vaječné žloutky
- 150 g změklého nesoleného másla
- Strouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- 1 vejce na potření
- Med na ozdobu
Postup:
- Nejdříve si připravíme kvásek a to tak, že dáme do misky 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, trochu vlažné smetany a rozdrobené droždí.
- Necháme vyběhnout a mezitím si vezmeme jinou mísu, do které dáme zbývající cukr i mouku, vaječné žloutky, změklé máslo, citronovou kůru i šťávu, vanilkový cukr a sůl.
- Trochu promícháme, přidáme připravený kvásek a vypracujeme hladké těsto. Hněteme zhruba 5 minut, aby bylo pěkně vláčné.
- Podsypeme moukou, těsto necháme v míse a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout asi 1 – 1 a 1/2 hodiny.
- Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si plech s pečicím papírem.
- Těsto vyklopíme z mísy, ještě jednou prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky.
- Vyválíme je na válečky asi 25 cm dlouhé, srolujeme do tvaru spirály a položíme na plech. Jakmile zpracujeme všechno těsto, necháme jidáše na plechu ještě 15 minut kynout.
- Pak už jen stačí potřít rozšlehaným vejcem a vložit do předehřáté trouby na 25 minut.
- Při servírování je pokapeme zahřátým medem a můžeme ještě přidat i šlehačku, ale není to nutné. Med udělá vynikající chuť.