Jidášské chleby

Jidášské chleby

Velikonoční jidáše jsou slavnostní specialitou, která nesmí na Velikonoce rozhodně chybět. Tvarují se jako zakroucené lano symbolizující Jidášovo oběšení.

Ingredience:

  • 60 g cukru krystal
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml smetany 12 %
  • 1 kostka droždí
  • 2 vaječné žloutky
  • 150 g změklého nesoleného másla
  • Strouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • Med na ozdobu

Postup:

  • Nejdříve si připravíme kvásek a to tak, že dáme do misky 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, trochu vlažné smetany a rozdrobené droždí.
  • Necháme vyběhnout a mezitím si vezmeme jinou mísu, do které dáme zbývající cukr i mouku, vaječné žloutky, změklé máslo, citronovou kůru i šťávu, vanilkový cukr a sůl.
  • Trochu promícháme, přidáme připravený kvásek a vypracujeme hladké těsto. Hněteme zhruba 5 minut, aby bylo pěkně vláčné.
  • Podsypeme moukou, těsto necháme v míse a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout asi 1 – 1 a 1/2 hodiny.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si plech s pečicím papírem.
  • Těsto vyklopíme z mísy, ještě jednou prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky.
  • Vyválíme je na válečky asi 25 cm dlouhé, srolujeme do tvaru spirály a položíme na plech. Jakmile zpracujeme všechno těsto, necháme jidáše na plechu ještě 15 minut kynout.
  • Pak už jen stačí potřít rozšlehaným vejcem a vložit do předehřáté trouby na 25 minut.
  • Při servírování je pokapeme zahřátým medem a můžeme ještě přidat i šlehačku, ale není to nutné. Med udělá vynikající chuť.
Speciální sváteční chléb jidáš z kynutého těsta.
Zdroj: http://czechgastronomy.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.