Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Můžete využít i soli nebo sušení.
Nakládané kvašáky
Budete potřebovat
- větší okurky
- kopr
- vinné listy
- křenové listy
- višňové listy
- křen
- 1 l vody
- 40 g soli
- velké sklenice na naložení okurků
- klasické zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
- Mezitím si očistíme okurky a nakrájeme křen na kolečka.
- Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
- Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
- Nakonec zalijteme připraveným nálevem.
- Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
- Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
- Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
- Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
- Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.