Existuje i spoustu dalších způsobů, jak si uchovat jablka po celý rok. Přinášíme vám jen některé z nich.
Jablečný ocet
Budete potřebovat
- 3 celá jablka nebo kousky asi z 6 jablek
- 2 lžíce cukru
- 3 hrnky převařené vody
- velkou skleněnou nádobu
- papírová utěrka a gumička
Postup přípravy
- Jablka umyjte a nakrájejte je na kousky a vsypte je do připravené nádoby.
- Smíchejte cukr s 1 hrnkem vody a směs nalijte na jablka – přidejte více vody, aby jablka byla celá ponořená asi 1 centimetr od okraje.
- Nádobu zakryjte papírovou utěrku a zajistěte ji gumičkou.
- Pokud se většina jablek dostala na hladinu vody, přidejte k nim velké listy například zelí – zabráníte tvorbě plísní.
- Nádobu umístěte do teplé spížky po dobu 2 týdnů.
- Poté slijte vodu a kousky jablek vyhoďte.
- Do stejné nádoby vraťte zcezenou vodu zpátky, zakryjte a opět uložte do spíže.
- Po dobu 4 týdnů vodu občas promíchejte.
- Jakmile po 4 týdnech dosáhne ocet požadované kyselosti, nalijte jej do menších sklenic a můžete ho začít používat.