Jednoduchý a chutný pokrm, který vyhovuje i těm, kteří nemají rádi jitrnicová střívka.
Ingredience:
- 4 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
- 2 cibule
- 150 ml mléka
- 100 ml vody
- 300 g kysaného zelí
- 10 brambor
- 2 PL másla
- majoránka
- sůl, pepř
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte si brambory na kostky.
- Dejte je uvařit do hrnce s osolenou vodou doměkka.
- Cibuli též oloupejte a najemno nakrájejte.
- Následně ji pomalu orestujte dozlatova na pánvi s rozpuštěným máslem.
- Ze střívek jitrnic vytlačte jejich obsah a přidejte ho společně s trochou vody do pánve k cibulce.
- Přidejte majoránku, případně i trochu soli a pepře a krátce povařte.
- Když jsou brambory měkké, rozmačkejte, přidejte vlažné mléko a vytvořte bramborou kaši.
Jitrnicový prejt podávejte s bramborovou kaší a kysaným zelím. To můžete podusit či nikoli.