Jogurtovo-citronová bábovka

Jogurtovo-citronová bábovka
Příprava: 25 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

Tento moučník z jogurtu a citronu je tak jednoduchý a chutný, že si ho budete připravovat znovu a znovu. Těsto z jogurtu, čerstvé citronové kůry a šťávy a poleva plná citronové chuti dohromady vytváří dokonale svěží bábovku, kterou prostě musíte milovat!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 320 g hladké mouky plus další na posypání
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 500 g krystalového cukru
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (zhruba ze 3 až 4 citronů)
  • 230 g změklého másla
  • 60 ml čerstvé citronové šťávy (zhruba ze 2 až 3 citronů)
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 230 g bílého plnotučného řeckého jogurtu

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru, prosetého
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C s roštem ve střední poloze.
  • Velkoryse vymažte formu na bábovku o objemu 2,84 litru tukem a vysypte moukou.
  • Připravenou formu dejte do lednice, zatímco budete připravovat těsto.
  • V malé míse prošlehejte hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
  • Dejte stranou.
  • V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem smíchejte krystalový cukr a citronovou kůru.
  • Pomocí prstů utřete cukr a citronovou kůru dohromady, dokud nebudete mít vlhkou a voňavou směs.
  • Přidejte změklé máslo.
  • Šlehejte směs másla a cukru při střední rychlosti po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud nebude mít světlou barvu.
  • Přidejte citronovou šťávu a zašlehejte.
  • Při střední rychlosti pomalu přidávejte vejce, jedno po druhém a šlehejte, dokud se nezapracují.
  • Podle potřeby jednou nebo dvakrát seškrábněte misku.
  • Při nízké rychlosti přidávejte moučnou směs ve třech přídavcích, střídavě se dvěma přídavky jogurtu, počínaje a konče moučnou směsí.
  • Míchejte, dokud se poslední část moučné směsi nevstřebá.
  • Vyjměte mísu z mixéru a pomocí stěrky seškrábněte dno mísy, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience rovnoměrně promíchány.
  • Těsto přendejte do (vychlazené) připravené formy a rozetřete ho stěrkou do rovnoměrné hladké vrstvy.
  • Pečte 55 až 60 minut, nebo dokud nevyjde párátko vložené do středu bábovky čisté.
  • Umístěte na chladicí mřížku a nechte bábovku chladnout ve formě po dobu 1 hodiny.
  • Opatrně vyjměte bábovku z formy a položte na mřížku, aby zcela vychladla.
  • Připravte si polevu.
  • Ve střední míse vyšlehejte prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu do hladka.
  • Je-li poleva příliš řídká, zašlehejte ještě trochu prosátého moučkového cukru.
  • Pokud je příliš hustá, přidejte trochu citronové šťávy.
  • Vršek bábovky rovnoměrně pokapejte citronovou polevou, aby stekla přes okraje bábovky.
  • Před krájením a podáváním nechte polevu mírně ztuhnout.
Moučník z jogurtu a citronu přelitý polevou.
www.abeautifulplate.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.