Borani je íránský dip z bílého jogurtu, křupavého řapíkatého celeru, sušené máty, kopru a sušených brusinek. Brusinky dodávají dipu texturu a barvu a vyvažují výraznou chuť řapíkatého celeru nádechem sladkosti. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- ¼ šálku pražených lískových ořechů zbavených kůže
- 2 šálky řeckého jogurtu
- 4 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na centimetrové kostky
- 1 jarní cibulka, nakrájená
- 2 lžíce sušených brusinek, hrubě nasekaných, plus další na ozdobu
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce sušené máty a další na ozdobu
- 2 lžičky sušeného kopru nebo 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru, plus další na ozdobu
- 1 lžička soli
- extra panenský olivový olej
Postup
- Lískové ořechy nasekejte nahrubo, pár kousků dejte stranou na ozdobu a zbytek dejte do středně velké mísy.
- Do mísy přidejte jogurt, řapíkatý celer, jarní cibulku, sušené brusinky, citronovou šťávu, mátu, kopr a sůl a dobře promíchejte.
- Ochutnejte a upravte všechna koření podle své chuti.
- Dip lze chladit ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
- K podávání ozdobte lískovými oříšky, brusinkami a trochou sušené máty a kopru.
- Pokapejte olivovým olejem a podávejte s chipsy nebo plackami.
Máme pro vás i dalších 9 skvělých receptů z řapíkatého celeru, na kterých si pochutnáte. Ať už hledáte inspiraci na nové polévky, smoothie, džus, salát nebo pomazánku, vše máme připraveno!